Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, devlet kontrolündeki fonların hisse senedi alımları ile birlikte, düşen piyasayı desteklemek için bu hafta en az ikinci kez piyasaya müdahale etti.

Alımların kamuoyuna kapalı yapılmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklara göre, hükümet fonları Cuma günü lokal hisse senetlerinde alım yaptı ve bu durum, regülatörlerin bu hafta iki kez işlemlerin durdurulmasına yol açan devre kesme mekanizmasının kaldırılmasının ardından piyasaya destek oldu. Kaynaklar, alımların gösterge endekslerde önemli ağırlığı bulunan finans sektörü ve diğer hisselerde yoğunlaştığını kaydetti. CSI 300 Endeksi, bu hafta Perşembe günü itibariyle yüzde 12 düştükten sonra, bugün ilk seansı yüzde 2.8 yukarıda kapadı.

Yaz dönemindeki çöküş sırasında hisse senetlerini desteklemek için daha önce görülmemiş boyutta tedbirleri uygulamaya sokan Çinli politika yapıcılar, bu yılın ilk gününde hisse senetlerinin toplam değerinde 1 trilyon doların üzerinde erimeye yol açan satış dalgasının ardından yeniden müdahalede bulundular. Bu müdahaleler satış baskısını azaltıyor, ancak yetkililerin piyasalara daha fazla özgürlük tanıyacaklarına ilişkin taahhütleri ile pek uyuşmuyor.

Hükümet fonları, konu hakkında bilgiye sahip kaynakalra göre, Salı günü de piyasaya destekleyici müdahalede bulundu. Yetkililer ayrıca, dün, yatırımcıların satışların daha da yoğunlaşmasına neden olduğunu iddia ettiği devre kesme mekanizmasını askıya aldı.