Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Körfez Borsaları, geçen yıl 200 milyar dolarla tarihindeki en büyük değer kaybını yaşadı. Altı Körfez borsasının toplam değeri 904 milyar dolara geriledi.

Kuveyt Ulusal Bankası tarafından yayımlanan raporda, Körfez borsalarının 2015 yılındaki dalgalı hareketleri değerlendirildi.

Raporda, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) sermaye piyasalarının, 2015 yılında 200 milyar dolar değer kaybettiği, böylece Körfez borsalarının toplam değerinin 904 milyar dolara düştüğü bildirildi.

Körfez bölgesinde düşük petrol fiyatarının, piyasa için ana itici güç olduğu hatırlatılan raporda, "Petrol fiyatlarının 2014 yılının ikinci yarısından bu yana gerilemesi, eş zamanlı olarak Körfez bölgesindeki borsaları büyük ölçüde aşağı doğru hareketlendirdi. Düşük petrol fiyatları, petrol gelirlerine dayalı Körfez ekonomi ve piyasalarının geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor" ifadeleri kullanıldı.

Bütün Körfez ülkeleri borsalarının, 2015 yılını düşüşle tamamladığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

"Suudi Arabistan ve Dubai pazarları, en kötü performansı sergileyerek yılı yüzde 17 kayıpla kapattı. Katar, Umman ve Bahreyn pazarlarında ise düşüş yüzde 15 olarak belirlendi. Kuveyt borsası yüzde 13 geriledi. Abu Dabi borsasındaki kayıp ise yüzde 5 ile sınırlı kalırken, nispeten bölgedeki en iyi pazar oldu."

Analistler, petrol fiyatlarının 2014'te yüzde 48 ve 2015 yılında yüzde 34,5 gerilemesi ile Körfez sermayeleri üzerinde baskı oluştuğunu, dolayısıyla bunun büyük kayıplara yol açtığını dile getiriyor.