Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, 15 Ocak 2015'te alınan kararı takiben İsviçre frangı değer kazanırken SNB, ilk hesaplamalara göre yabancı para pozisyonuna bağlı olarak 20 milyon frank zarar ettiğini tahmin ediyor. SNB yaptığı açıklamada, zarara rağmen, hisse başına 15 İsviçre frangı temettü ödeneceğini ve federal hükümet ve kantonlara 1 milyar İsviçre frangı dağıtılacağını belirtti.

SNB, para politikası çerçevesinde kar üretme yükümlülüğü olmasa da, İsviçre'de belediyeler yerel yönetim harcamaları için merkez bankasından gelecek fonlara ihtiyaç duyar hale geldi. İsviçre para biriminde uygulanan kur tavanının kaldırılmasının ardından frangın euro karşısında 1.20'den 1.09'a ilerlemesiyle ekonomik büyümede yaşanan yavaşlama yerel yönetimlerin koşullarını da zorlaştırıyor.

Zuercher Kantonalbank ekonomisti David Marmet, "İyi haber şu ki, kantonlar ve hükümet paralarını alacak. Politik bakış açısıyla, doğru para politikası uygulamaları konusundaki tartışma ve baskı böylece azalabilir" dedi.