Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, geçen yılın kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, ithalatı da yüzde 1,6 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya 2015 yılının kasım ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 99,3 milyar avroluk ihracat, 79,6 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirdi.

Ülkenin kasım ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 0,4, ithalatı ise yüzde 1,6 yükseldi. Ayrıca kasımda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmamış yıllık ihracat yüzde 7,7, ithalat da yüzde 5,3 artış kaydetti.

Almanya'nın kasım ayında ihracatının aylık yüzde 0,5, ithalatının da yüzde 1 artması bekleniyordu. Böylece ülkenin ihracatı piyasa beklentisinin altında ve ithalatı ise piyasa beklentisinin üstünde bir performans gösterdi.

Almanya, kasımda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 60,7 milyar avro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 54,2 milyar avroluk mal aldı. 2014 yılının aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 9,5, bu ülkelerden ithalat da yüzde 6,3 arttı.

Avro Bölgesi ülkelerine ise kasımda 37,8 milyar avroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 36,8 milyar avroluk mal satın alındı. Söz konusu ülkelere ihracat yüzde 8,8, ithalat ise yüzde 5,5 artış kaydetti.

Almanya, kasımda AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) 41,5 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı ise 27,4 milyar avro olarak belirlendi. 2014 yılı kasım ayına kıyasla Almanya'nın bu ülkelerden ihracatı yüzde 5,1, bu ülkelerden ithalatı da yüzde 3,4 artış gösterdi.

Öte yandan, kasımda Almanya'nın dış ticaret fazlası 19,7, cari işlemler fazlası ise 24,7 milyar avro olarak belirlendi.