Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Times'ta yer alan değerlendirmeye göre, Kasım'da 211,000 artış gösteren istihdam verisinin ardından, analistler 2015'in son ayında en az Kasım seviyesinde bir artış bekliyor. İşsizlik oranının yüzde 5'te sabit kalması bekleniyor.

-İşsizlik oranında düşüş her zaman iyi bir gelişme olmayabilir.

Herkes işsizlik oranının düşmesini bekliyor ancak önemli olan herhangi bir düşüşün arkasında yatan nedenlere bakmak. Ekonomi geçtiğimiz yıllarda rekor seviyede düşük işgücüne katılım oranı sorunuyla karşı karşıya bulunuyor. Eğer işsizlik oranındaki düşüşün sebebi daha çok potansiyel işçinin iş aramaktan vazgeçerek işgücü piyasasından çekilmesiyse, bu kötü bir haber.

Tam tersine, resesyondan bu yana kenarda bekleyen Amerikalılar işgücü piyasasına istihdam aramak için geri dönüyorlarsa, bu işsizlik oranını artırsa bile iyi bir haber olabilir.

-Ücretler ne zaman artacak?

Ekim verileri saatlik ücretlerde beklenmedik şekilde yüzde 0.4 arttığını göstermişti. Bu verinin ardından daralan işgücü piyasasında maaşların arttığına yönelik bir umut oluşmuştu. Ancak, Kasım rakamları sadece yüzde 0.2'lik bir artış olduğunu gösterdi. Böylece, 12 aylık ortalama saatlik gelirdeki artış yüzde 2.3 oldu. Geçtiğimiz ay faiz artıran Fed üyeleri ücretlerdeki büyüme daha iyi bir gelişme görmek istiyor.

-Verilerin iyimser tarafı

Aralık'ta istihdam artışı beklenenden düşük olsa dahi, analistler 2015'te katedilen mesafenin olumlu olduğunu düşünüyor.
Moody’s baş ekonomisti Mark Zandi, geçtiğimiz bir kaç yılda istikrarlı istihdam artışının oldukça inanılmaz olduğunu söylüyor.

Pantheon Macroeconomics baş ekonomisti Ian Shepherdson, Aralık istihdam verisinde ilk açıklamaların geçmişte hep düşük kaldığını ve daha sonra yukarı yönlü revize edildiğini söylüyor. Medyan revizyon geçtiğimiz 5 yılda 49,000 olmuştu.

-İstihdamdaki artış kalıcı olabilir mi?

Dünyadan son gelen haberler oldukça rahatsız edici. Bu hafta, Çin hisse senedi piyasasında işlemler iki kere sonlandırıldı. Perşembe günü, ABD piyasaları yüzde 2 düştü. Dünya Bankası, küresel büyümenin "daha önce tahmin edilenden daha yavaş bir hızda toparlanacağını" söyledi.

Soru, ABD'deki yavaş ancak istikrarlı toparlanmanın dünyadaki dalgalanmalara karşı dayanıklı olup olmadığı.