Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Aralık ayında güçlü artış kaydederek istihdam piyasasının dirençli olduğuna işaret etti. İstihdam piyasası için 2015 yılı, 1999'dan beri en iyi ikinci sene oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilrine göre tarım dışı istihdam Aralık ayında 292 bin arttı. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi 200 bin artış olmasıydı. İşsizlik oranı ise %5'le beklentiye paralel gerçekleşti.

- Son 2 aylık revizyon 50 bin oldu

Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ise 211 binden 252 bine revize edildi, böylece son iki aylık net tarım dışı istihdam revizyonu 50 bin oldu. 

Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler aylık bazda değişmedi beklenti %0.2 artıştı. Yıllık bazda ücretler %2.5 artarak beklentilerin altında kaldı. Beklenti %2.7 artıştı.

İşgücüne katılım oranı %62.5'ten %62.6'ya yükseldi.

İstihdamda 2015'in son 3 aylık ortalaması 284 bin arttı ve Ocak ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti.

- ABD Merkez Bankası

Fed'in geçen Çarşamba yayınlanan Aralık ayına ilişkin toplantı tutanaklarında politika yapıcıların istihdam piyasası koşullarındaki iyileşmeyi tasdik ettiği görüldü. Çoğu üye bu istihdam piyasasının 'sağlam' olarak niteledi.

Her ne kadar istihdam piyasasındaki iyileşme Fed'den yeni bir faiz adım atma beklentisini yaratsa da uzmanlar piyasadaki çalkantılar ve düşük enflasyon nedeniyle bankanın bekleyebileceğini öngörüyor. Fed yetkilileri de verdiği mesajlarda faiz artışlarının kademeli olarak gerçekleşeceğini ifade ediyor.