Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya'da enflasyonun Aralık ayında tüm analist tahminlerinin altında artış göstermesine karşın merkez bankasının on yıldan bu yana yıllık enflasyon hedefini ilk kez ıskalamasına neden oldu.

Brezilya Ulusal İstatistik Bürosu'nun Cuma günü bildirdiğine göre gösterge IPCA Tüfesi Aralık ayında yüzde 0.96 yükseliş gösterirken, Kasım ayında yüzde 1.01 artmıştı. Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin medyan tahmini ise yüzde 1.05 artış olacağı yönündeydi. Yıllık bazda enflasyon yüzde 10.67 artış kaydederken, 2002 yılından bu yana görülen en hızlı yükseliş oldu.

2015 yılında önemli ölçüde yükseliş gösteren enflasyon tüketicilerin alım gücünü azalttı ve bir çok ekonomistin gerekli gördüğü para politikasında sıkılaştırma konusunu tekrar gündeme getirdi.

Faizleri yükseltmek, 1901'den bu yana en kötü olduğu tahmin edilen resesyonda bulunan bir ekonomi için keskin bir tedavi olabilir. Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in İşçi Partisi üyeleri, işsizliği artmasına ilişkin endişeler nedeniyle borçlanma maliyetlerinin artırılmasına karşı olduğunu belirtti.