Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadeli kontratları düşerek, ABD'nin güçlü işgücü piyasası ve Çin'in hisse senedi piyasasındaki çöküşü önlemek üzere gerçekleştirdiği hamlelerin güvenli liman talebini azaltmasıyla birlikte, yaklaşık bir yılın en güçlü beş günlük yükselişini sonlandırdı.

Çinli yetkililer tartışma konusu olan devre kesici mekanizmayı durdurdu, referans yuan kurunu yukarı çekti ve devlet kontrolündeki fonları hisse senedi piyasasından alım yapmaya yönlendirdi. Altın, ABD istihdam verisinin Aralık ayında beklenenin üzerinde gelmesi sonrası, kayıplarını genişletti. Dolar yükselirken, alternatif yatırım talebi zayıfladı.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, “Çin'de sakinleşen piyasalar ve yuanın istikrara kavuşması altında uzun pozisyon taşıyanların kar realizasyonuna gitmesine neden oldu. Paladyumdaki toparlanma hareketi de aynı nedenlerden kaynaklandı” dedi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York satiyle 09:08'de yüzde 0.3 düşerek 1,103.80 dolar seviyesine geriledi. Fiyatlar geçtiğimiz beş seansta yüzde 4.5 yükseliş gösterere, Ocak 2015'ten bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.