Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Çin hisseleri ve Döviz piyasalarındaki kargaşanın emtia fiyatlarını ve madencilik hisselerini aşağı çekmesinin ardından Kasım ayından bu yana görülen en sert haftalık kaybına hazırlandı.

Çin hisse senetlerinde Cuma günkü yükseliş Glencore Plc gibi bazı şirketlerin kayıplarını geri alırken metallerde arz fazlasının devam ettiği yönündeki endişe, dünyanın en büyük emtia tüketicisinde büyümenin yavaşlamasıyla etkisini korudu.

İngiltere'de Kingdom Futures Ltd. yöneticisi Malcolm Freeman, “Sanayi metalleri bir kez daha Çin hisse senedi piyasasını takip ediyor. Metallerde veya enerji piyasalarında aşırı üretimin etkisi aşırı stokla arttı. Bu durum tekrar dengelenmeden fiyatlardaki herhangi bir yükseliş en iyi ihtimalle geçici olacaktır” dedi.

Çin hisse senetleri, bu hafta iki ayrı gün piyasanın işleme kapatılmasına neden olan devre kesici mekanizmanın durdurulması sonrası Cuma günü volatil bir seyir izleyerek yükseldi. Çin Merkez Bankası (PBOC), yuan fiksingini yükseltirken, devlet kontrolündeki fonlar hisse senedi piyasasından alım yapmaya yönlendirildi.