Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sera ürünlerinin henüz çıkmaması, soğuk ve yağışlı hava nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini belirterek, "Bu ay sonuna kadar sebze ve meyve fiyatları artmaya devam edecek. Şubat ayı ortalarından itibaren sera ürünlerinin piyasaya çıkmasıyla sebze ve meyve fiyatları düşecek. O zaman ambargonun etkisini hissedeceğiz" dedi.

Yetkin Rusya'nın 1 Ocak'ta başlayan ambargosu nedeniyle düşmesi beklenen sebze ve meyve fiyatlarının arttığını ifade ederek, bunun sera üretimine geçiş sırasında tarla ürünlerinin piyasadan çekilmesiyle sera ürünlerinin piyasaya çıkması arasındaki boşluk döneminde üretimin düşmesinden ve mevsim dolayısıyla yaşanan soğuk ve yağışlı havadan kaynaklandığını anlattı.

Yetkin, bu dönemde ortaya çıkan üretim azlığının talebi karşılayamadığını, bu durumun da aracı kesim tarafından istismar edilerek, piyasaya ürünün sokulmaması nedeniyle fiyatların çok daha fazla arttığını kaydetti.

Son bir aylık sürede kabak fiyatının yüzde 37, patlıcanın yüzde 26, sivri biberin yüzde 16, salatalığın yüzde 15, karnabaharın fiyatının ise yüzde 13 yükseldiğini belirten Yetkin, bu durumun ihraç ürünlerinin başında yer alan ve Rusya'ya en çok ihraç edilen ürün olan domates için de geçerli olduğunu söyledi.

Rusya ve Irak'a sebze ve meyve ihracatının sıfırlandığını belirten Yetkin, sebze meyve ihracatında Rusya'nın yüzde 40, Irak'ın yüzde 20 payının bulunduğu, bu durumda pazarların yüzde 60'ının durduğunu kaydetti.

Üreticinin, sera ürünleri henüz piyasaya çıkmadığı için bu durumun yarattığı sıkıntıyı fazla hissetmediğini dile getiren Yetkin, "Çünkü üretim az olduğu için iç piyasaya zor yetiştiriyor. Dolayısıyla ürün fazlalığı ortaya çıkmadı. O nedenle biz henüz hissetmiyoruz. Ocak ayının sonunda başlayıp şubat ayının ortalarından itibaren sera ürünlerinin çıkmaya başlamasıyla üreticinin bunun sıkıntısını çekmeye başlayacak, yani ürün elinde kalacak ve ambargonun etkisini o zaman hissedeceğiz" diye konuştu.

Yetkin, sebze ve meyve fiyatlarının ay sonuna kadar daha da artacağını belirterek, ihracattaki tıkanıklık aşılamazsa, ocak ayı sonlarından itibaren yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla sebze meyve fiyatlarında düşüş beklendiğini söyledi

AA