Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD hisse senetlerinin 2011'den bu yana en kötü haftasını geçirmesinin ardından, yatırımcıların Çin hisse senetlerinin Eylül ayından bu yana en düşük seviyelerine düşmesine neden olan Asya piyasalarındaki diğer bir satış dalgasının geride kaldığını düşünmesi ile birlikte, yukarı yönde hareket ederken, ülke tahvilleri ve yen değer kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ve Stoxx Europe 600 Endeksi yükselirken, ABD Hazine tahvilleri yedi gün süren yükselişini durdurdu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Çin'in büyüme görünümüne ilişkin endişelerin etkisi ile, erken saatlerde yüzde 5'in üzerinde geriledi. Güney Afrika randı rekor düşük seviyeye inerken, petrol düşüşünü 11 yılın en düşük seviyesinin ötesine genişletti ve bakır vadeli kontratları düştü.

Hisse senedi piyasaları, 2016 yılının ilk haftasında Çin piyasalarındaki volatilitenin tüm dünyada endeksleri düşürmesinin ardından istikrar işaretleri gönderiyor. Nobel ekonomi ödülü sahibi iktisatçı Joseph Stiglitz, Çin'in dehşet verici bir yavaşlama ile karşı karşıya olmadığını ve geçen haftaki kargaşanın daha ziyade kötü dizayn edilmiş devre kesme mekanizmasından kaynaklandığını söyledi.

Londra'da Commerzbank AG'nin küresel hisse senetleri ekonomisti Peter Dixon, "Çin'de olan bitene piyasa reaksiyonu biraz aşırıydı," dedi ve "Belirsizlik henüz ortadan kalkmadı, yalnızca bir iki şey yanlış gitti ve başladığımız yere döndük, ancak yatırımcılar nihayet duruma daha açık bir zihinle bakıyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 kadar yükseldikten sonra kazancının bir kısmını geri verdi ve New York saati ile 07:21'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerin faizi üç baz puan artarak yüzde 2.15'e çıktı. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 117.70 seviyesine geldi.

(15:00'te güncellendi)