Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, Çin'in "dehşet verici" bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya olmadığını ve geçen haftaki piyasa kargaşasının daha ziyade kötü dizayn edilmil piyasa devre kesicisinden kaynaklandığını söyledi.

Geçen hafta hisse senetlerinin yüzde 7 değer kaybetmesi ile birlikte iki kez işlemlerin durdurulmasına yol açan devre kesici uygulaması, New York'ta Columbia Üniversitesi profesörlerinden Stiglitz'in Bloomberg Television'a yaptığı yaptığı değerlendirmeye göre, olabileceği kadar iyi tasarımlanmadı.

Çin'de geçen hafta işlemlerin durdurulması ve yuanın günlük fiksinglerinin aşağıda belirlenmesi, küresel piyasalarda sarsıntı yarattı ve 2015 yılında zaten 25 yılın en yavaş büyümesine ilerleyen ekonominin daha da durgunlaşabileceği endişelerini artırdı. Çin'de gösterge şanghay Bileşik Endeksi bu sabah geriledi ve bu yılki kaybını yüzde 11'e genişletti.

Stiglitz, "Reel ekonomide ne olduğu ile finans piyasalarındaki gelişmeler arasında daima bir boşluk vardır," dedi ve "Çin'de olan her haliyle bir yavaşlama. Aşağı yönde yavaş bir gerileme süreci. Ancak dehşet verici bir yavaşlama değil" şeklinde görüş belirtti.

Regülatörler geçen hafta, devre kesme mekanizmasının hisse senedi piyasasındaki paniği yatıştırmaktan ziyade daha artırdığını kaydettiler ve Perşembe günü bu uygulamayı askıya aldılar. Stiglitz, son gelişmelerin, önemli olanın piyasa olduğunu gösterdiğini ve bunun volatiliteyiya da düşürebileceğini ya da artırabileceğini sözlerine ekledi.