Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz haftayı 3.02 seviyelerinden kapatan Dolar/TL , bugüne 3.03 seviyesinin üzerinde başladı. Yükselişe geçerek en yüksek 3.0446 seviyesine tırmanan parite, sabah saatlerinde kademeli düşerek 3.04 seviyesinin altına indi. Dolar/TL, sabah saatlerinde 3.03 seviyesinin üzerinde seyrettikten sonra, piyasanın dolarda satışa dönmesi ile bu seviyenin altına indi.

Dolar/TL TSİ 15:53'te yaklaşık 3.0190 seviyesinden alıcı buldu.

Geçtimiz hafta yaklaşık 2.9150 ve 2.0250 seviyeleri arasında dalgalanan dolar/TL, bugün en yüksek 3.0446 seviyesine tırmanarak yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Yılın ilk işlem haftasında, Çin'de uygulamaya konulan devre kesici mekanizmanın CSI 300 Endeksi'nde kayıpların yüzde 7'yi aşması ardından hisse senedi piyasasının iki ayrı günde işleme kapatılmasıyla birlikte tetiklenen yatırımcı endişeleri, görece riskli varlıklara olan talebi artırmıştı. Orta Doğu'da yükselen tansiyon ve Kuzey Kore'nin nükleer silah denemelerinde başarılı olduğu şeklindeki haberler de, gelişen piyasa hisse senetlerini ve paralarını olumsuz yönde etkiledi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü, 292,000 düzeyinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin, 200,000'lik beklentinin çok üzerinde olmasıyla Dolar/TL, 3.00 seviyesinin üzerine tırmanmıştı. Cuma günü, ekonomist beklentilerinin üzerinde gelen istihdam verisi ve beklentiye paralel olarak yüzde 5 düzeyinde gelen ABD işsizlik oranı ile Uluslar arası piyasalarda devam eden Çin kaynaklı endişeler, dolar/TL'de yukarı yönlü baskı uygulamaya devam ediyor.