Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'da bankalararası piyasada yuan faizi rekor hızda artarak rekor seviyelere yükseldi.

Hong Kong'da yuan borçlanma maliyetleri rekor hızda arttı ve bu durum, Çin Merkez Bankası'ndan geldiği söylenen müdahale sonrası yuan arzındaki daralmayı işaret ediyor.

Gecelik Hong Kong Bankalararası Teklif Faizi, Pazartesi günü 939 baz puan yükselerek yüzde 13.4 seviyesine çıktı. Bu, Hazine Piyasaları Birliği'nin Haziran 2013'den beri fiksingleri derlemeye başlamasından bu yana en yüksek seviyeyi iaşret ediyor. Bir hafta vadeli faiz 417 baz puan yükselerek, yüzde 11.23 ile daha önce görülmemiş bir seviyeye çıktı.

Offshore yuan (Hong Kong'da işlem gören) geçen hafta, Hong Kong'da merkez bankasının alım yaptığı ve buna bağlı olarak yuan likiditesinin azaldığı spekülasyonu ile beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi. Ayrıca, Hong Kong'da yuanda kısa pozisyona gitmeyi daha pahalı hale getirmek için uygulamaya koyulan denizaşıra bankaların likiditeye girişini sınırlamaya yönelik düzenleme de yuan arzının daralmasına neden oldu.

Hong Kong'da Standard Chartered Plc kıdemli faiz stratejisti Becky Liu, "Hong Kong'da yuan likidistesi aşırı sıkışık," dedi ve "Geçen hafta Çin Merkez Bankası'ndan geldiği düşünülen müdahale vardı ve bunun likiditeye etkisi kendisini bugün göstermeye başladı" şeklinde görüş bildirdi.