Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika Randı, Çin'deki kargaşa ve ABD hisselerindeki düşüşün etkisiyle Pazartesi günü yedi yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Rand, Standard & Poor's 500 Endeksi'nde kayıpların geçtiğimiz hafta yüzde 6'yı aşmasıyla, Singapur saatiyle 10:57'de yüzde 2.3 düşerek 16.6832 seviyesinden işlem görerek kayıplarının bir kısmını geri almasının öncesinde Ekim 2008'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 9 değer kaybetti. Aylık volatilite, 3.93 yüzde puanı artarak yüzde 23.83 seviyesine yükseldi. Singapur'da Macquarie Bank Ltd. Döviz piyasası stratejisti Gareth Berry, randın düşüşünde muhtemelen durdurulan pozisyonlar ve teminat tamamlama çağrıları etkili oldu.Geçtiğimiz yıl yüzde 25 değer kaybeden Güney Afrika parası, emtia fiyatlarındaki düşüşten, ekonomideki yavaş büyümeden ve ABD'de yükselen fazilerden etkilenmişti.

Sydney'de Westpac Banking Corp. küresel döviz ve emtia strateji birimi yöneticisi Robert Rennie, “Geçtiğimiz hafta riskten açlığındaki azalma, likidite azlığı ve pozisyon kapatma randın bu sabahki düşüşünde etkili oldu” şeklinde görüş bildirdi.

Rand'daki kayıplar, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Aralık ayında Maliye Bakanı'nı beklenmedik bir biçimde görevden almasıyla hızlanırken, Çin'de yıla kötü başlayış olumsuz yatırımcı algısını kötüleştirmişti.