Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika pesosu Cuma günü rekor düşük seviyeye gerilerken Cantor Fitzgerald LP, ülkede para birimini güçelendirme girişimlerinin faydasız olduğu şeklinde eleştiride bulundu. Brezilya Merkez Bankası'nın geçen hafta yayınladığı bir çalışma, Merkez Bankası müdahalelerin Brezilya para biriminde volatiliteyi düşürdüğüne dair bir kanıt bulamadıklarını gösteriyor. Öte yandan, dünyanın en büyük Döviz traderı Citigroup'a göre, İsveç para birimi kronanın değerini korumayı amaçlayan Riksbank'ın tartışmalı satışları bir alım fırsatı olabilir.

Çin'de yuanın değerini düşürme çabası, diğer ülkelerin de rekabetçi olmak adına para birimlerini değersizleştirmesine ya da emtiadaki düşüşün alım gücüne olumsuz etkisi nedeniyle para birimlerini değerlendirmeye yönlendiriyor.
Meksika Maliye Bakanı Luis Videgaray, Çin'in yuan politikasının dünyada, kur savaşı olarak bilinen rekabetçi devalüasyonları tetikleyebileceğini belirtmişti. Ayrıca İsveç de kronanın değerlenerek enflasyona neden olmasının önüne geçmek için önlemler aldı.

360 milyar dolar değerinde fon yöneten Standard Life Investments'tan Ken Dickson, "Bireysel olarak merkez bankalarının müdahalede bulunarak kısa vadeli gelişmeler dışında döviz kuruna etki edebilme kabiliyetlerinin olup olmadığı konusu özellikle de ufak ve açık ekonomiler için büyük bir soru işareti. İsveç'in durumunda, eğer piyasa ters yönde hareket etmek istiyorsa Merkez Bankası'nın bununla savaşması çok zor" dedi.