Bloomberght
Bloomberg HT Haberler JPMorgan: Çin'den sermaye çıkışlarına engel kalmadı

JPMorgan: Çin'den sermaye çıkışlarına engel kalmadı

  • Çin'de, 2014'ün ikinci çeyreğinden bu yana neredeyse 1 trilyon dolar sermaye ülkeyi terkederken, JPMorgan Chase analistlerine göre, sermaye çıkışı sınır tanımayabilir

Giriş: 11 Ocak 2016, Pazartesi 15:07
Güncelleme: 11 Ocak 2016, Pazartesi 15:18

JP Morgan analistlerinden Nikolaos Panigirtzoglou ve ekibine göre, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) rezervlerini ortaya koyarak para birimini desteklemek durumunda bırakan yüksek miktarda sermaye çıkışına neden olan unsurlar 2015'in ikinci yarısında daha da ciddileşti. Ancak, yuanı aşağı yönlü baskılayan kaynakların artmasıyla, PBOC'nin yuanı büyük bir şekilde devalüe etmesini engelleyen ana unsur ortadan kalktı.

JPMorgan ekibine göre, "Çin'de sermaye çıkışı tablosu 2015'in 3. çeyreğinde doğrudan yabancı yatırımları ve portföy yatırımlarını da kapsayan yapısıyla yeni bir döneme girmiş gibi gözüküyor. Böyle bir tabloda gelecekteki sermaye çıkışları pratikte sınırsız olabilir."

Çin'de net doğrudan yabancı yatırımlar 2015'in üçüncü çeyreğinde 7 milyar dolar gerçekleşirken bu 2000'den bu yana en düşük seviye oldu. Brüt sermaye girişiyse bir önceki çeyreğe göre hızlı bir şekilde düşüş gösterdi. Aynı dönemde, yabancı yatırımcılar Çin hisse senedi ve tahvillerinde 17 milyar dolar net satıcı oldu.

JPMorgan'ın tahminlerine göre, 2015'in 3. çeyreği itibariyle, Çin hisse senedi ve tahvillerinde yabancıların sahip olduğu toplam stok miktar 3.6 trilyon doladı.

JPMorgan'ın Çin başekonomisti Zhu Haibin, Çin şirketlerinin yuanın yumuşadığı dönemlerde dolar yükümlülüklerini azaltma çabasına girmesinin Çin'den sermaye çıkışlarında ana unsur olduğunu gözlemlemişti. Çin firmalarının 2015'in 3. çeyreği itibariyle yabancı para cinsinden borçlarının toplam miktarı 400 milyar dolar olsa da görünüşe göre şirketlerin borç pozisyonlarını azaltma fırsatları hala var. Ancak, Çin şirketleri aktif-pasif uyuşmazlıklarını gidermek için döviz borçlarını ödemenin yanında yabancı para cinsinden varlık da biriktirmeye çalıştılar.

JPMorgan'dan Panigirtzoglou ve ekibi, "Yabancı para veya dolar mevduat birikimi sermaye çıkışına işaret ediyor ve dolayısıyla Çin para birimini diğer para birimlerine karşı baskılıyor olsa da bu aynı zamanda hedgelenen döviz borçların da arttığı anlamına geliyor. Bunun sonucunda, 387 milyar dolar döviz kredi borcunun sadece ufak bir bölümü hedge edilmedi ve yuandaki dalgalanmalardan etkilenebilir. Özellikle de 2015'in 4. çeyreğinde hedgelenen döviz borcu miktarının daha da arttığını söyleyebiliriz" diyor.

JPMorgan'a göre, Çin şirketlerinin borç miktarının düşük olması yetkililerin yuanın daha fazla değer kaybetmesine ilişkin bir engeli ortadan kaldırıyor.

Reuters'tan Eric Burroughs'un haberine göre, PBOC'nin rezervleriyle müdahalesi tek başına olumsuz bir gelişme olmayabilir. Ancak, rezervlerin bir kısmı da başka durumlarda kullanılmak üzere bulundurulduğundan aslında zannedildiği kadar yeterli miktarda olmayabilir. Burroughs, "Ayda 150 milyar dolar sermaye çıkışı görebilen bir ekonomide 1.8 trilyon dolar rezerv bir anda kulağa yetersiz bir rakammış gibi geliyor" dedi.