Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 2016-2018 dönemi Orta Vadeli Programı'nı açıkladı. Şimşek, 2015 için büyüme hedefini %4, bu yılki hedefi %4.5 olarak açıkladı. Yüksek ve sürdürülebilir büyüme açısından tasarruf artışının büyük önem arz ettiğini ifade eden Şimşek, alınan tedbirlerle tasarrufların artmaya başladığını belirterek "2014 yılında % 15 olan yurtiçi tasarruf oranının 2018 yılında % 18 civarına ulaşmasını öngörüyoruz" dedi.

OVP rakamlarını Bloomberg HT'ye değerlendiren Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, bu ortamda tasarruf oranlarının nasıl yükseltileceği konusunda kaygılı olduğunu belirtti.

Uzunoğlu OVP değerlendirmesinde, "Yapısal dönüşüm istekleri ve yapısal reform hedefleri hepimizin imza atabileceği son derece olumlu beklentiler, AR-GE'nin geliştirilmesi, inovasyona önem verilmesi olmazsa olmaz şeyler ve OVP'de yer almış. Ama asıl problem tasarruf oranları. Tasarruf oranlarını nasıl artıracağız? Bunun için tüketici kredilerini baskılamamız lazım. Bunu zaten uzun süredir yapıyoruz, bunu daha fazla sıkıştırırsak hedeflenen %4 büyüme nasıl gerçekleşecek? Bu enflasyon ortamında tasarruf için tüketiciye yeterince ortam hazırlanıyor mu? Böyle bir ortamda tasarruf oranları nasıl yükseltilecek ciddi bir kaygım var" diye konuştu.












OVP'yi değerlendiren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise yurt dışı kaynaklı risklerin ekonomiyi etkilediği 2015 yılının ardından, geçmiş OVP'lerin aksine büyümenin hızlanmasına yönelik belirlenen hedeflerin iş dünyası adına umutlandırıcı olduğunu, yeni bir ekonomik reform ortamı yakalananan bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

- Yeni OVP'de büyüme tahmini, 2015 için %3'ten %4'e, bu yıl için de %4'ten %4.5’e çıkarıldı

- Enflasyon beklentisi 2016 için % 7,5, 2017 için % 6, 2018 için % 5 oldu

- Bu yıl işsizlik oranında önceki tahminde % 10.3 olan rakam, % 10.2'ye çekilirken, 2017 için % 10.2'den % 9.9’a, 2018 için de % 9.9'dan % 9.6’ya revize edildi.