Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:45'te güncellendi)

Petrol New York'ta, Çin piyasalarındaki kargaşanın akaryakıt talebini düşüreceği endişelerine bağlı olarak, 12 yıldır ilk kez varil başına 30 dolar seviyesinin altını gördü.

Batı Teksas petrolü (WTI) Aralık 2003'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği endişeleri, yatırımcıların hızlı bir toparlanma beklentilerini iyice azaltırken, hedge fonları, son beş yılın en düşük yükseliş beklentisine yöneldi. Morgan Stanley, dolarda hızlı bir yükselişin Brent petrolünü 20 dolara kadar düşürebileceğini belirtti.

Petrol, Çin piyasalarındaki volatilitenin küresel hisse sentlerinde satış dalgası tetiklemesi ve ABD'de petrol stoklarının beş yılın ortalamasının 120 milyon varil üzerinde seyretmeye devam etmesinin etkisiyle, Haziran 2014'ten bu yana yüzde 70 değer kaybetti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Saudi Arabian Oil Co., rafineri tesislerinin bir bölümünün Borsaya açılması dahil, hisse satışı seçeneklerini değerlendirdiğini açıkladı.

Villanova, Pennsylvania'da Schork Group Inc. başkanı Stephen Schork, "Psikoloji tamamen bozulmuş durumda," dedi ve Piyasa güveni şimdiye dek kendini besleyen biçimde değişti. Spekülatörlerin aldıkları uzun pozisyon sayısında büyük düşüş var. Bu da herkesin çıkmaya yöneldiğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat Vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.28 dolar ya da yüzde 4.1 düşerek, New York saati ile 14:07'de varil başına 30.13 dolara indi. Kontrat 29.93 dolara kadar düşerek Aralık 2003'ten bu yana en dşük seviyesini gördü. Fiyatlar geçen yıl yüzde 30 geriledi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.05 dolar ya da yüzde 3.3 düşüşle varil başına 30.34 dolara geriledi. Kontrat 30.34 dolar ile Nisan 2004'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 37 sent primli işlem gördü.

dün 2 dolar ya da yüzde 6 düşerek, Nisan 2004'ten bu yana en düşük seviyesi olan 31.55 dolara indi. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 10 sent primle işlem gördü.

(21:45'te güncellendi)