Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Blomberg HT'de Finans Merkezi programına konuk oldu. Ertaş 2008'de ABD'de başlayan küresel krizin nedenlerinin yeterince analiz edilmediği kanaatinde olduğunu söyledi.

- Dünya borç batağı içinde

Küresel krizin etkilerine değinen Ertaş, "Dünya bir borç batağı içinde. Hem hane halklarında, hem şirketler düzeyinde, hem de kamu borçlarında özellikle 2000'den bu yana hızlı bir artış var. 2007'de bu artış hızı daha da arttı. Bunda sonra dünyanın değişik bölgelerinden Çin'den aldığımız haberlere benzer haberler almaya devam edeceğiz. Bu kriz bir borç krizidir ve hala da artarak da devam ediyor" diye konuştu.

Küresel borç batağından çıkmanın yolunun şirketlerin özkaynaklarını güçleendirmesinden geçtiğini söyledi. Ertaş "2016 sonunda Fed'in faizlerinin %1'e ulaşması yüksek ihtimal. Herkes hesabını bugünden yapmalı" uyarısını yaptı.

-Forekste yeni düzenlemeler

Foreksin sermaye piyasası araçları içinde en riskli alan olduğunu belirten Ertaş yeni düzenlemelerle küçük miktarla işlem yapan yatırımcılara yönelik ciddi önlemler getirdiklerini söyledi.

Ertaş, "Kaldıraç oranlarını düşürdük. 20 bin lira ve altında işlem yapan yatırımcı için pek çok paritede kaldıraç oranını yarıya düşürdük. ABD doları, euro ve altın dışında kalan işlemleri de yarıya indirdik. Yani 1 lirayla en fazla 25 liralık işlem yapılacak şekilde...Bunun dışında reklamlara ciddi şekilde kısıtlama getiriyoruz..Yatırımcıların bilgilendirilmesine önem veriyoruz...

Kurumlar tüm reklamlarda, duyurularda, SMS'lerde riskleri açıklayacak, bir önceki 3 aylık dönemde kaç müşterisi işlem yaptı, pozisyon olarak bunların yüzde kaçı artıda, yüzde kaçı ekside, bunları yatırımcılarla paylaşacak.. Dolayısıyla yatırımcıları bilgilendirmeye, riskler konusunda duyarlı olmaya yönlendiren düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girdi" açıklamasını yaptı.

- Halka arzda yeni bir dönemin başındayız

Halka arza yönelik de değerlendirmelerde bulunan Ertaş, halka açılmalar ve  sermaye artırımlarının ön plana çıkacağı bir dönemin başında olunduğunu belirtti.

Ertaş, konuya dair, "Halka arzlarda bugüne kadar fazla rakam niye olmadı? Dünyada da olmadı...Faiz oranları çok düştü, şirketler halka açılıp hesap verme, bağımsız denetim, her durumda SKP'ya bilgi vermek gibi yükümlülüklerden kaçıyor. Ancak yeni dönemle birlikte Fed faiz artıracak, bundan sonra halka açılmalar ve  sermaye artırımlarının ön plana çıkacağı bir dönemin başındayız" diye konuştu.