Bin euroya askerlik yasalaştı
Dövizle askerliği bin euroya düşüren, işverene prim teşviği getiren ve nüfus hizmetlerinde bazı yeni düzenlemeler yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı
Dövizle askerliği bin euroya düşüren, işverene prim teşviği getiren ve nüfus hizmetlerinde bazı yeni düzenlemeler yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dövizle askerliğini 6 bin eurodan bin euroya düşürüyor. Buna göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını tamamlayan Türk vatandaşları, defaten bin euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak için başvuranlar da bin euro ödeyecek.
Dövizle askerlikten yararlanmak üzere 38 yaşının sonuna kadar başvuruda bulunmayan veya başvurdukları halde ödemelerini tamamlayamayanlar da bin euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bunların fazladan yaptıkları ödemeler iade edilmeyecek.
Kayıp kimlik kartı için 30 lira ödenecek
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. 31 Aralık 2016'ya kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 lira kağıt bedeli alınacak.
Albayların emekliliğine ilişkin düzenleme
Kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik talebine Yüksek Askeri Şura (YAŞ) karar verecek.
YAŞ tarafından emekliye ayrılmasına karar verilen albaylardan; 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 30. hizmet süresini tamamlayanlara emekliye ayrılması halinde alacağı ikramiyenin 5,5 katı, 29. yılını tamamlayanlara 11 katı, 28. yılını tamamlayanlara da 16 katı emekli ikramiyesi ödenecek.
Emekli ikramiyesi ödenen bu kişiler, 30 Ağustos 2016 itibarıyla kadrosuzluktan emekliye sevk edilecek. Bu kişilerden, 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla bir üst rütbeye terfi ettirilenler, talepleri halinde emekli olmayabilecek.