Gelişen piyasalar 2009'dan bu yana dip seviyesine indi
Gelişen piyasa hisse senetleri, düşüşünü üçüncü haftaya taşıyarak 2009 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye indi
Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin hisse senedi piyasasının ayı piyasasına girmesi ve petrolün varil fiyatının 30 doların altına inmesinin enerji üreticilerinin varlıkları üzerinde baskı oluşturmasıyla birlikte düşüşünü üçüncü haftaya taşıyarak 2009 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Rus Rublesi, gelişen ülke paralarındaki düşüşe öncülük etti.
Şanghay Bileşik Endeksi, yuandaki dalgalanmalar ve bazı bankaların teminat olarak küçük sermayeli şirketlerin hisse senetlerini kabuıl etmediği yönündeki haberin etkisiyle, Aralık zirvesinden yüzde 20 aşağıda seyretti. Gazprom PAO ve Lukoil PJSC hisse senetlerde kayıplar yüzde 4.3'ü aşarken Nijerya hisse senetleri, Brent petrolde geri çekilmenin yüzde 12'ye ulaşmasıyla düşüşünü altıncı güne taşıdı. Ruble dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti.
Çin ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişeler ve politika yapıcıların yuanı zayıflatma eğiliminden kaynaklanan küresel çöküşte, gelişen piyasa hisse senetlerinden 2 trilyon dolarlık değer silindi. Petrol fiyatlarındaki düşüş de mevcut karamsarlığı artrıdı.
Paris'te “Çin'e ilişkin piyasa algısı kırılgan kalmaya devam ediyor ve gelişen piyasalar üzerindeki baskı önemli derecede etkili olmayı sürdürüyor” diyen Credit Agricole SA stratejisti Guillaume Tresca, “İleriye yönelik belirsizliklerin hala çok sayıda olması nedeniyle, gelişen piyasalar için henüz dönüm noktası gelmedi” şeklinde görüş bildirdi.