KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen ve euroda yaşanan yukarı yönlü hareket, Avrupa ve Japonya’daki para politikası yetkililerini yeni teşvikler yapmaları konusunda tehdit ederken küresel çapta kur savaşları tekrar gözüktü.

Japon para birimi yen, dolar karşısında son dört haftadır üçüncü kez yükseldi. Euro da benzer para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Hedge fonları yenin güçleneceği yönündeki pozisyonlarını son üç senenin en yüksek seviyesine kadar artırırken, euronun değer kaybedeceğine ilişkin pozisyonlarınıysa azalttı. Doları desteklemesi muhtemel olan faiz artırımlarıyla ilgili görünümün piyasalardaki volatilite ve beklenenden düşük gelen ekonomik veriler nedeniyle kötüleşmesiyle, dolar her iki para birimi karşısında da değer kaybetti.

Fed ve küresel merkez bankaları arasında büyüyen para politikası ayrışması, ABD ekonomisinin Çin’deki ekonomik yavaşlamadan tamamen kaçamayacağına dair belirtiler nedeniyle duraksayabilir. Bu durum doların üzerinde baskı oluştururken, Japonya ve Avrupa merkez bankalarının hedeflerinin önüne de bir set koyabilir. Her iki merkez bankası da para birimlerinde(euro ve yen) değer kaybedince bu durumdan faydalanıyor.

State Street’ten Lee Ferridge, yen/dolar kurunda 115 yen, Euro/Dolar kurundaysa 1.15 dolar seviyesinin aşılması durumunda Avrupa ve Japonya merkez bankalarının ek parasal genişleme kartını kullanabileceğini düşünüyor.

Ferridge, “Kur savaşları hala yaşıyor ve sağlıklı. Eğer dolar değer kaybetmeye başlarsa, AMB ve BoJ tekrar devreye girecektir. State street yaklaşık 2.2 trilyon dolarlık fon yönetiyor.

Advertisement