Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi petrol fiyatlarının artmasını beklediğini açıkladı. Al Naimi, piyasa güçleri ve üretici ülkelerin birlikte hareket etmesiyle istikrarın tekrar sağlanacağını tahmin ediyor.

Al-Naimi, “Gelecek hakkında, istikrarın küresel petrol piyasalarına döneceği, fiyatların iyileşeceği ve büyük üretici ülkelerin uyum içinde olacağı konusunda iyimserim. Piyasa güçleri ve bununla birlikte üretici ülkelerin birlikte hareket etmesi her zaman istikrarın tekrar sağlanmasına yol açmıştır. Ancak bu biraz zaman alır” dedi.

Al-naimi, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının petrol fiyatları üzerindeki olası etkileri hakkındaki soruları cevapsız bıraktı. İran, petrol ihracatına yönelik yasakların kaldırılmasıyla, bu yıl içerisinde ihracatını günde 1 milyon varile çıkarmayı planlıyor.

Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten OPEC, 4 Aralık’ta Suudi Arabistan önderliğinde üretime yönelik sınırları kaldırmıştı. OPEC bu kararını Rusya ve ABD’de kaya gazı üreticilerini piyasanın dışına itmek amacıyla almıştı. OPEC kararı küresel çapta arz fazlasının üzerine eklenerek fiyatların daha da düşmesine neden olmuştu. Suudi Arabistan, Aralık’ta günde 10.25 milyon varil petrol üretti. Bloomberg verilerine göre, Suudi Arabistan geçen yılın aynı dönemine göre günde 750,000 varil daha fazla  üretim gerçekleştirdi.