Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Davutoğlu: Emtiadaki düşüş enflasyonu pozitif etkiliyor

Davutoğlu: Emtiadaki düşüş enflasyonu pozitif etkiliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg HT'nin Londra'da düzenlediği oturumda değerlendirmelerde bulundu

Giriş: 18 Ocak 2016, Pazartesi 13:07
Güncelleme: 18 Ocak 2016, Pazartesi 17:58

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg HT'nin Londra'da düzenlediği oturumda değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu son bir yılda ekonomik trendlerde olumlu ve olumsuz bazı noktalar olduğuna dikkat çekti.

Dünya ekonomisindeki oynaklığın Türkiye dahil tüm ekonomileri etkilediğini vurgulayan Davutoğlu ekonomik büyümedeki yavaşlamanın da geleceğe dair öngörülerini etkilediğini belirtti.

Türkiye ekonomisine yönelik durum değerlendirmesinde bulunan Başbakan, enflasyonun beklentilerin üzerinde, cari açığın yönetilebilir seviyede olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin mali yapısının çok güçlü olduğunu ve 2015'te yaşanan iki genel seçime rağmen mali disiplinden sapma olmadığını vurgulayan Davutoğlu, popülist politikalar yürütülmediğini, çok sıkı mali politika takip ettiklerini bildirdi. Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim milli gelir içindeki hükümet borcumuz da azalacak ve daha önce 2002'de, biz iktidara geldiğimizde, bu yüzde 10.7'ydi ve OECD'de oranlar arasında bu ortalama 4.3 iken Türkiye'de bu oran sıfır. 2016'da belki bu rakam biraz daha artabilir ve yüzde 0.7 olabilir. Ancak bu dahi dünyanın geri kalanına kıyasla çok küçük bir rakam olur. 2018'de biz bunun yüzde 0.4 olmasını düşünüyoruz. Kamu sektör borcunun 2015'te, 2002'deki yüzde 74 seviyesinden çok daha aşağılara düştüğünü biliyoruz. Maastricht kriterlerinin de yarısını karşılamış durumdayız, bu bizim ekonomimizin ve bütçe disiplininin sağlığını gösteriyor...

Bankacılık sektörü de çok sağlam, global krizin ardından hiçbir Türk bankası bir sorun yaşamadı ve sermaye yeterlilik oranı yüzde 15.5, bu yasal düzenleme beklentilerinin 2 katı. Ödenmeyen borçlar sadece yüzde 2.9 ve varlıkların geri dönüş oranı yüzde 1.9. Bu da güçlü bankacılık sektörümüzün ne durumda olduğunu gösteriyor. Gayri safi milli hasılanın yüzde 19.6'sını konut sektörü oluşturuyor, bunlar bizim reformlarımızdan kaynaklanmakta."

Emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Başbakan Türkiye'nin bölgesindeki riskler dikkate alındığında, güvenli liman konumunda olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu konuya dair "Türkiye'nin etrafında jeopolitik riskler var, çevremizde bir takım ülkelerin ekonomileri artık işlevsel değil, bu durum Türkiye'yi yatırımlar için güvenli liman haline getiriyor" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin 2010'dan bu yana en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna vurgu yapan Başbakan "Cari açığın GSYİH'ya oranı 2018'de yüzde 3.5'e düşebilir" yorumunu yaptı.

Reformlara da vurgu yapan Davutoğlu "Türkiye kamu maliyesi ve vergi reformu yapacak. İlk 3 ayda şeffaflık paketini Meclis'e yollayacağız. Her mikro reformun tamamlanmasını bizzat takip edeceğim" dedi.

- AB üyelik süreci

Başbakan Davutoğlu, "AB üyelik sürecinde AB bizim için Türkiye'deki dönüşümün lokomotifi olarak görülmekte. Burada, hukukun üstünlüğünü, demokratik standartları artırmak, kurumların kalitesini artırmak hedeflenmekte" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreciyle ilgili "Eğer Kıbrıs sorunu bu yıl içinde çözülebilirse yıl sonuna doğru gerçekten yeni bir dönem başlamış olacaktır AB-Türkiye ilişkilerinde. Aynı zamanda bu dönemde vize serbestisi konusu ve politikaları, AB'ye Schengen vizesi konusu da görüşmeler dahilinde. Böylece biz Türkiye ile AB pazarları arasında sadece emtialar için değil, iş adamları ve girişimciler için de serbest dolaşımı sağlayabileceğiz" diye konuştu.