KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:25'te güncellendi)

Brent petrolü, metallerden tahıl ürülerine, emtia fiyatlarının beklenenden kötü çıkan Çin verilerinden etkilenmemesinin ardından, 12 yılın en düşük seviyesinden yükseldi ve Asya'da enerji şirketlerine alım gelmesine neden oldu.

Vadeli petrol kontratları yüzde 3 kadar yükseldi ve bunun etkisi ile, Çin'in en büyük petrol üreticisi PetroChina Co. ve Tayland'dan PTT Exploration & Production PCL enerji şirketlerindeki kazançlara öncülük etti. Çin'de gayrı safi yuırtiçi hasıla (GSYİH) dördüncü çeyrekte 2009'dan bu yana en yavaş hızda büyürken, sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verilerinin tümü yavaşşado. Bakır Londra'da yükselişini ikinci güne taşıdı ve mısır Chicago'da dört haftanın zirvesi yakınına tırmandı.

Hong Kong'da Nomura Holdings Inc. analisti Gordon Kwan, "Piyasa Çin GSYİH verisine pozitif yaklaşmaya karar verdi, zira bu veri hakkında beklentimiz oldukça kötüydü," dedi ve "Bu bir ferahlama rallisi. Çin verileri iyi değil, ancak ilk korkulduğu kadar da kötü değil" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları bu yıl, Çin piyasalarındaki volatilite ve İran'ın ham petrol satışına getirilen kısıtlamaların kaldırılacağı ve bunun sonucu küresel arz fazlasının devam edeceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 22 düştü. Goldman Sachs Group Inc., İran'ın ilk çeyrekteki üretim artışının muhtemelen zaten fiyatlara yansıtıldığını kaydetti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 85 sent yükselerek varil başına 29.40 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 15:18'de 29.30 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 39 sent düşerek 28.55 dolar ile Aralık 2003'ten bu yana en düşük seviyesine inmişti. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.38 dolar iskontolu işlem gördü.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 29.71 dolara çıktı. Pazartesi günkü işlemler, ABD piyasalarının Marti Lutg-her King Jr. günü dolayısıyla tatil olması nedeniyle Salı günkü işlemler ile birlikte kayda geçirilecek. Kontrat 15 Ocak'ta 29.42 dolar ile Kasım 2003'ten bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı. Daha aktif işlem gören Mart kontratı 39 sent yükselerek 30.78 doalra ulaştı.

(10:25'te güncellendi)

Advertisement