KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar en kötü yılbaşı performansını yaşarken piyasalardaki düşüşe yönelik pozisyon almanın karlı olduğu bir sır değil. Araştırma şirketi Markit'e göre, şarşırtıcı olan şey kısa pozisyonların getirilerinin görece olarak 2008'deki finansal krizden bile daha yüksek olmasıydı.

O dönemde, konut piyasasındaki balon ve bankacılık sektöründeki çöküş neden olmuştu. Şimdiyse Çin, petrol ve ABD'nin 0 faiz politikatısını sonlandırması sebep oluyor. Geçtiğimiz hafta Markit raporunda, ekonomik yavaşlamayla ilgili endişelerin devam etmesi ve emtiadaki çöküş, geçtiğimiz yılın sonunda kısa pozisyon stratejilerine ivme kazandırdı. 2015'in son haftalarında açılan kısa pozisyon aktivitesi zirve yaparken yavaşlama emaresi de göstermedi.

2.4 milyar dolar değerinde long-short fonu yöneten Marketfield Asset Management'in başındaki isim Michael Shaoul, "Geçtiğimiz 5, 6 yılda piyasalardaki zayıflıkların alım fırsatı oluşturmasına alıştık, diğer insanlar korkarken bu yatırımcılara cesur olmaları için para ödüyorlar. Eğer bir sektör kötüleşmeye başlarsa onun iyileşmesini beklemek için bir sebep yok." dedi.

ABD'de, Markit araştırması, en sevilmeyen hisselerin yani açığa satışı en maliyetli 10 hissenin, 2015'te piyasanın rekor seviyede altında getiri elde ettiğini gösterdi. 2008'de piyasanın yüzde 19 altında getiri sağlamışlardı. Bu hisseler şimdi en kötü aylık getiriyi sağlamaya hazırlanıyorlar, ya da açığa satış perspektifinden bakılırsa en iyi getiriyi sağlayabilirler. Yılın ilk iki haftası geçmesinin ardından bu hisseler piyasanın yüzde 6.7 gerisinde bulunuyor.

Advertisement