Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, hükümetin kapasite fazlasında ve bu sektörlerdeki işgücü fazlasında kesintiye gideceği yönündeki açıklaması ardından kömür ve çelik üreticilerinin yükselişiyle haftalık kazançlarını genişletti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yerel saat ile 13:04'te yüzde 1 tırmanarak 2,946.88 puan seviyesine geldi. Angang Steel Co. ve Shanxi Lu'an Environment Energy Development Co. hisselerinde, yetkililerin arz yanlı reformların detaylarını açıklamasıyla birlikte, kazançlar yüzde 6'yı aştı. Offshore yuan sıçradı. Hong Kong Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.

Şanghay Huaxi Securities Co. analisti Wei Wei, “Bu tedbirler kapasite fazlası konusunda söz konusu sektörlere muhtemelen yardımcı olarak arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamalarına destek olacaktır. Arz yanlı reformlar olmadan, bu sektörlerde fiyatlar ve karlılık büyük bir ihtimalle daha da kötüüleşecektir. Fakat şimdi daha iyimser beklentiler içerisindeyim” dedi.

Çin hükümeti geçmişte, kömür ve çelik gibi sektörlerde kapasite fazlasında kesintiye gideceğini belirtmişti.Şanghya Bileşik Endeksi bu yıl Cuma gününe kadar yüzde 18 deüer kaybederek, Bloomberg tarafından takip edilen 93 gösterge arasında en kötü performans gösteren endeks oldu. Hükmetin ekonomi yönetimi ve yuandaki volatiliteyi kontrol etmeye ilişkin yeterliliği düşüşte etkili oldu.