KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS'in Londra merkezli kıdemli bağımsız ekonomik danışmanı telefonla verdiği mülakatta, Şanghay Bileşik Endeksi'nin düşüşüne 2,500 puan seviyesinde son verebileceğini söyledi. Şanghay Bileşik Endeksi, geçtiğimiz hafta son bir yılın düşüğüne geriledikten sonra Cuma günü 2,916.56 puan seviyesinde kapandı. Magnus, Endeks'in dip seviyesinin üzerinde yılı kapatacağını ancak ciddi bir yükselme kaydedemeyeceğini düşünüyor.

Magnus, "Halihazırda dip seviyesini görmemiş olabiliriz ama artık çok daha yakınız." derken, sürdürülebilir bir ralli için, "Çin'de yumuşak iniş ve ekonomik dönüşüm hakkında iyimser olmalısınız ki ben bu konular hakkında iyimser değilim"  dedi.

Bu yıl başında, Magnus, Bloomberg Television'a verdiği demeçte, Çin'in kredi krizini ve ekonomik görünümün kötülüğünü maskelediğini söylemişti. Magnus, Çin'de en yüksek mertebede yetkili isimler Aralık'ta bir reform dalgası sözü verse de bu reformların yeterli olmasının muhtemel gözükmediğini söyledi. Çin hisse senedi endeksi 15 Ocak'ta son 7 ayda ikinci kez ayı piyasasına girdi. Endeks, hükümetin Çin piyasalarını ve ekonomisini yönetme becerisine olan güvenin zayıflamasıyla, benzeri görülmemiş kurtarma planı sayesinde edindiği karları da geri verdi.

Magnus, geçmişte küresel dalgalanmaları tahmin etmişti. Temmuz 2007'de, ABD subprime mortgage piyasasındaki çöküşün kontrol altında tutulamayacağı konusunda uyarmıştı. Eylül 2008'de, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nı finansal krizin daha da kötüleşmesini engellemek için faiz indirmeye davet etmişti. Her üç banka da 2 hafta sonra bu yönde adım atmıştı.

Advertisement