Bloomberg tarafından derlenen verilere göre MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 838 şirketin nakit veya kısa vadeli yatırımları, geçtiğimiz yılın sonunda hisse başına ortalama 608 dolar düzeyinde gerçekleşerek rekor kırdı. Söz konusu oran, geçtiğimiz yılın yüzde 34 üzerinde olurken, on yılın en güçlü yıllık yükselişini yaptı. Commerbank AG gelişen piyasalar baş stratejisti Simon Quijano-Evans'a göre ek nakit, ertelenen harcamalardan kaynaklıyor.
Quijano-Evans, Londra'da “Geçtiğimiz bir kaç yılın gelişmelerine bakacak olursak, yatırım fırsatlarının azaldığını ve kurumların büyüme görünümüne ilişkin endişeler taşıdığını görürüz” şeklinde görüş bildirdi.
Şirketler, Çin'in 1990'dan bu yana en zayıf büyümesini gerçekleştirmesinin rekabetçi kur devalüasyonlarını tetiklemesi, kredi notu indirimleri ve yavaşlayan ihracatın zincir reaksiyon ile ticaret ortaklarını olumsuz yönde etkilemesiyle birlikte temkinli davranıyorlar.
Gelişen piyasalarda yavaşlayan büyüme ve Çin'de tükem odaklı ekonomiye geçiş çabası, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından dünyanın karşı karşıya olduğu üç değişimden ikisi olarak gösteriliyor. Piyasalardaki kargaşa, geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana hisse senetlerinden 6.8 trilyon dolar silerken, şirketlerin ortalama dolar borçlanma maliyetlerini üçte bir oranının üzerinde artırdı.
Şirketlerdeki nakit artışı, kurumsal varlıkların 2002 yılından beri ilk kez azaldığı bir zamana denk geliyor. Kurumsal varlıklar, 2015 sonu itibariyle yüzde 7.3 azalarak hisse başına 3,076 dolara geriledi. Kurumsal karlar, analist tahminlerine göre 2011 zirvesinden yüzde 36 düşerek MSCI Endeksi'ndeki şirketler için hisse senedi başına 67 dolar seviyesine indi.