Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetlerinde, sermaye çıkışlarının ekonomik yavaşlamayı hızlandıracağına ilişkin endişelerin ve beklentileri doğruya en yakın çıkan bazı tahmincilerin hisse senetlerinde daha fazla düşüş bekliyor olmasının etkisiyle, satışlar sertleşti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yerel saat ile 13:02'de yüzde 2.4 düşerek 2,867.52 puan seviyesine geriledi ve 9 Aralık 2014'ten bu yana görülen en düşük kapanışına yöneldi. Enerji üreticileri ve teknoloji şirketleri düşüşe öncülük etti. PetroChina Co. ve kömür üreticileri hisse senetleri, petrolün varil fiyatlarının 30 doların altına inmesiyle, değer kaybetti. Hundsun Technologies Inc. yüzde 4'ün üzerinde düşüş kaydetti.

Şanghay Bileşik Endeksi'nde kayıplar yüzde 5'i buldu. 

Çin hisse senedi vadeli kontratlarındaki pozisyonları geçtiğimiz yıl yüzde 6,200'ün üzerinde getiri elde eden Huang Weimin, Şanghay göstergesinin, yavaşlayan ekonomik büyüme ve zayıf yuanın sermaye çıkışlarını tetiklemesiyle birlikte, 2016 yılının ilk yarısında yüzde 15 daha düşebileceğini ifade ediyor. 2006 yılına kadar uzanan Bloomberg Intelligence verilerine göre çıkışlar, Aralık ayında artarken 2015 yılındaki toplam çıkışlar tahmini 1 trilyon dolar ile rekor seviyede gerçekleşti ve 2014 toplamının yedi katından daha fazla oldu.

Şanghay'da “Sermaye çıkış baskısı ve yuan devalüasyonu önemini henüz yitirmedi” diyen Hengsheng Asset Management Co. fon yöneticisi Dai Ming, portföyündeki hisse senetlerini azalttığını belirtti ve “Ekonomide toparlanmaya ilişkin bir işaret görmedik. Birinci ve ikinci çeyrek zorlayıcı olabilir” şeklinde görüş bildirdi.