KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri petrolün 30 doların altına gerilemesi ile değer kaybederek iki günlük yükselişini sonlandırdı ve yatırımcılar Fed' ve Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısını beklemeye başladılar.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Brent petrolün düşüşünü ikinci güne taşımasına bağlı olarak enerji hisselerinin değer kaybetmesi sonucu, bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Şanghay Birleşik Endeksi, Çin'den geçen yılki fon çıkışlarının 2014'e göre yedi kat artarak 1 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıktığını gösteren verinin ardından, 13 ayın en düşük seviyesine indi. Güney Kore wonu, hisse senedi piyasasındaki çıkışlara bağlı olarak, dört gün içinde ilk kez zayıfladı ve Asya para birimlerinin düşüşüne öncülük etti.

 Bir çok gelişen ülke ekonomisinin görünümü, Amerika'da petrol stoklarının yüksek seyretmesi, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini düşürmemesi ve İran'ın yaptırımların kalkmasının ardından ihracata başlamaya hazırlanması ile petrol fiyatlarında görülen yüzde 20'lik düşüşten olumsuz etkilendi. Yatırımcılar, Fed'in Perşembe günkü toplantısını faiz artırımlarının hızı konusunda fikir edinebilmek için dikkatle izleyecek ve tartışmalar hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Japonya Merkez Bankası'nın teşvikler konusunda alacağı karar oldukça zorlu.

Singapur'da Aberdeen Asset Management'dan Christopher Wong, " Petrol piyasası hala sancılı. Biz makro seviyedeki gürültü ile dikkatimizin dağılmasının yerine temel göstergelere daha fazla önem veren bir strateji izliyoruz" dedi.

MSCI Gelişen piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 12:34'te yüzde 1.1 düşerek 708.59 seviyesine geldi.

Advertisement