Dünya Turizm Forumu İstanbul'da yapılacak
İstanbul'da 4-6 Şubat'ta düzenlenecek "Dünya Turizm Forumu"na, 40 ülkeden yaklaşık 7 bin tur operatörü, otel ve acente temsilcisi katılacak
Turizme yön veren liderler, 4-6 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenecek "Dünya Turizm Forumu"nda bir araya gelecek.
"Turizmin Davos'u" olarak tanımlanan ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek forumda, sektörün 100 duayen ismi konuşma yapacak.
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki foruma, 4 bini yerli olmak üzere 7 bin tur operatörü, acente ve otel temsilcisinin katılması bekleniyor.
Zirvenin ana gündem maddelerinden biri, sektörün yeni pazarı "Afrika" olacak.
Forumda ayrıca "destinasyon pazarlaması, turizm yatırımları, online turizm, siyasetin turizme etkisi, sağlık turizmi, alışveriş turizmi, lüks konseptler, sürdürülebilir turizm, uluslararası spor organizasyonları, turizm ve medya, turizm sektörü ve inovasyon, teknoloji ve akıllı yatırımlar" konuları ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, TAV Havalimanları Holding üst yöneticisi Sani Şener, ABTA üst yöneticisi Mark Tanzer, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Dimitrios Arhondonis, Fener Rum Patriği I. Bartholomeos ile Avrupa Parlamentosu Ulaştırma ve Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı Istvan Ujhelyi gibi isimlerin katılması bekleniyor.
Forumda, "Dünyada Turizm Oskarları" olarak adlandırılan "World Tourism Awards" ödül töreni de yapılacak. 40'tan fazla kategoride ödül, törenle sahiplerini bulacak.
"Forum, Türk turizmini tanıtma imkanı sağlayacak"
World Tourism Forum Başkanı Bulut Bağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'dan Afrika'ya, Uzak Doğu'dan Orta Doğu'ya kadar dünyanın birçok bölgesinden katılımcının konuk olacağı forumun, özellikle yabancı basın ve yurt dışında son dönemde Türk turizmine yönelik oluşan olumsuz algıya cevap verilmesi noktasında önemli tanıtım imkanı sunacağını söyledi.
Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krizin Türk turizmine etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bağcı, "Rusya ile uçak krizi yaşanmasaydı bile Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle sektörde bir daralma yaşanması bekleniyordu. Ancak ortada bir realite var. Uçak kriziyle, bu daralma Türkiye'yi biraz daha etkiledi. Çözüm sağlanmayacak bir nokta değil" diye konuştu.
Bakan Ünal'ın, sektör temsilcileriyle görüşmek amacıyla çıktığı Avrupa turundan çok olumlu sonuçlar beklediklerini ifade eden Bağcı, Rusya'dan geleceği düşünülen turist sayısındaki azalmayla ortağa çıkan açığı birebir kapatmanın mümkün olmadığını ancak bu yılı "sektörde geçiş dönemi" şeklinde değerlendirmek gerektiğini belirtti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör saldırısının sektöre etkisine değinen Bağcı, küresel sorun haline gelen terör saldırılarının, dünyanın herhangi bir yerinde yaşanmayacağının garantisinin bulunmadığına dikkati çekti. Bağcı, "Paris'te de aynısını gördük. Berlin'de, Madrid'de bunun olmayacağının garantisi yok. Terörün dini, dili, ırkı yok" dedi.
Bağcı, yabancı basında Türkiye'ye yönelik bir algı yönetiminin sürdüğünü, bunun Türkiye tarafından kırıldığı oranında başarılı olunacağını vurguladı.