Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu yıl rekor seviyedeki parasal teşviklerini daha da artırabilir. Ancak, Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, bu hamlenin bu haftaki politika toplantısında gelmemesi muhtemel.

Geçtiğimiz günlerde yapılan ankete katılan 42 ekonomistten 36'sı 29 Ocak'taki toplantıda BOJ Başkanı Kuroda ve diğer yetkililerin varlık alım planını değiştirmemesini bekliyor. Ankete katılan 6 ekonomist bu hafta BOJ'un bir adım atmasını beklemiyor. 13 ekonomist öngörülebilir bir gelecekte teşviklerin artırılmasını bekliyor.

Enflasyon beklentilerinin kötüleşmesi, petrol fiyatlarının düşmesi ve yendeki düşüşün tersine dönmesi Japonya'da enflasyon ve büyümeyi teşvik etmek adına daha fazlasını yapması için BOJ üzerinde baskı oluşturuyor. Japonya Merkez Bankası'ndaki konuşmalara aşina bir kaynağın aktardığı bilgilere göre, bazı Merkez Bankası yetkilileri, 28-29 Ocak toplantısı sonucunda teşviklerin artırılıp artırılmama kararının ucu ucuna alınacağını düşünüyor.

Yen, bu yıl, diğer büyük para birimlerindeki zayıflamanın aksine dolar karşısında yüzde 1.5 değer kazanırken Japonya ihracatının avantajlı durumunun bir kısmı da silinmiş oldu. Topix Endeksi Salı günü kapanışı itibariyle Aralık sonuna göre yüzde 12 düştükten sonra Çarşamba günü yüzde 2.98 yükseldi.

Credit Suisse Group AG'de Japonya başekonomisti Hiromichi Shirakawa, "BOJ muhtemelen bekleyecektir. Bütün bu türbülansın ardından piyasaların ve ekonominin tepkisini biraz daha gözlemlemek isteyeceklerdir." dedi.
Bloomberg'in düzenlediği anket 22 ila 27 Ocak arasında gerçekleştirilmişti.

BOJ Aralık'taki son toplantısında, ana parasal teşvik hedefini değiştirmezken, devlet tahvili, ETF ve GYO satın alımlarına yönelik operasyonel değişiklikler getirmişti.

Parasal tabanı çoğunlukla devlet tahvilleri satın alarak yılda 80 trilyon yen (676 milyar dolar) genişletme politikası, Ekim 2014'ten bu yana sabit kaldı.