Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(16:10'te güncellendi)

Bugüne 3.0017 seviyesinden başlayan Dolar/TL , sabah saatlerinde yatay seyretmesinin ardından TSİ yaklaşık 08:50'de düşüşe geçerek 2.99'un altına geriledi. Gün içinde en yüksek 3.003 seviyesini gören dolar/TL, en düşük 2.9678 seviyesinin altını gördü.

Lira yaklaşık dört haftanın zirvesine tırmanırken hisse senetleri ve tahviller, küresel çapta parasal teşviklerin gelişen piyasalara girişi destekleyeceğine ilişkin spekülasyon ile değer kazandı.

Dolar/TL'nin bir yıllık kazancı yaklaşık yüzde 26.94 oldu. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde 2.3823 ve 3.0754 seviyeleri arasında dalgalanan kurda rekor, 24 Eylül'de görülen 3.0752 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL, saat 16:10'da yüzde 0.78 düşerek yaklaşık 2.9705 seviyesinden işlem gördü.

“Bütün hikaye Çin vbe petrol üzerinden fiyatlanıyor. Petrol fiyatı 27 dolara indiği zaman, gelişen piyasa paraları ciddi değer kaybetti. Şimdi ise petrol fiyatları 31 dolar gibi rakamlara çıktığı için bu tarafta bir gevşeme görüyoruz. Petrol fiyatı üzerinden izlediğimiz bir risk iştahı hareketi var. Bunun kötüsünü ve iyisini görüyoruz. Bu yılın başından beri daha ziyade kötüsü oldu” diyen Şekerbank baş ekonomisti Ozan Çağrı Gazitürk, “Küresel büyümenin veya petrol fiyatları iyimser bir tarafa işaret etmiyor. Onun için gelişen piyasa paralarının veya liranın değer kazanma ihtimali gayet düşük. Dolayısıyla bu tarz aşağı yönlü hareketler geçici olacaktır. Aşağı inişler al fırsatı verecektir” şeklinde görüş bildirdi.

Gazitürk, “TL'nin olumlu ayrışma ihtimali yok değil. Çünkü ekonomi yönetimimiz büyümeyle ilgili risklerin gayet farkında ve müdahale etmeye çalışıyor. O tarafta sonuç alındıkça, TL'de pozitif ayrışma olabilir. Ama pozitif ayrışma değer kazanacağı anlamına gelmez” dedi.

Gelişen piyasa paraları, yurtdışındaki iyimser hava ve küresel piyasalardaki kısmen olumlu yatırımcı algısı ile desteklenirken, Türk Lirası 3.00 seviyesinin altındaki seyrini korudu.

Petrol fiyatlarındaki kısmi toparlanmanın etkisiyle 30 doların üzerindeki seyir, Avrupa ve Japonya'daki genişlemeci para politikası sinyalleri ve Fed'in Çarşamba günkü açıklamasında faizleri değiştirmeyerek Aralık ayına kıyasla güvercin bir tavır benimsemesi, gelişen piyasa varlıklarına olan risk iştahının artmasında etkili oldu.

Deniz Yatırım'dan Gülşen Ayaz, “Lira cinsinden varlıklar, Fed'in güvercin tavrını kutlayan gelişen piyasa varlıklarındaki yükselişe katılıyor. Olumlu algının devamlılığı, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) önümüzdeki dönemde gelecek bir sonraki adıma bağlı” dedi.

Hisse senetleri tarafında ise güne yüzde 0.53 artışla 72.431,77 seviyesinden başlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100), TSİ 16:10'da yüzde 0.94 yükselişle yaklaşık 72,730 puan oldu.

Türkiye, cari açığı finanse edebilmek için sermaye girişlerine önemli ölçüde bağlı bulunarak, küresel çaptaki gevşek para politikalarından fayda sağlıyor. Türkiye parası, gelişen piyasalardaki çöküşün etkisiyle geçtiğimiz 12 ay içerisinde yabancı yatırımcıların hisse senedi ve tahvil piyasasından 9.9 milyar dolarlık net çıkış yapmasıyla, yüzde 20 zayıfladı.

(16:10'te güncellendi)