Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da "Abenomics" programının ana mühendislerinden Ekonomi Bakanı Akira Amari, mali usulsüzlük iddialarını 1 hafta savuşturduktan sonra bugün istifa ettiğini açıkladı.

Amari, Başbakan Shinzo Abe Aralık 2012'de göreve geldiğinden bu yana istifa eden en etkili bakan oldu. Trans-Pasifik Ortaklığı bölgesel ticaret görüşmelerinde Japonya adına katılan Amari, aynı zamanda Abe'nin, Japonya'nın rekabetçiliğini artırmayı amaçlayan büyüme stratejisine öncülük etmişti.

Amari göz yaşlarını zor tutarken skandal için özür diledi ve bu durumdan utanç duyduğunu açıkladı. Amari, alınan paraların politik bir bağış olduğunu ancak Bakanlık'ta olan biten hakkında sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Amari, Bakanlık sekreteryasının da istifa ettiğimi açıkladı.

Japonya'da NHK televizyonunun aktardığı bilgiye göre, Amari'den boşalan koltuğa, Başbakan Shinzo Abe’nin Liberal Demokrat Parti'deki genel sekreteri olan Nobuteru Ishihara atandı.

Geçtiğimiz hafta Japonya'da bir dergide yer alan makalede, Amari ve personelinin kimliği belirlenemeyen bir inşaat şirketinden siyasetin finansmanı yasasına aykırı olduğu iddia edilen bir biçimde para aldığı yazılmıştı. Makalede, ödeme miktarının en az 12 milyon yen (yaklaşık 101,000 dolar) olduğu ancak Amari'nin siyasi finansman kayıtlarında bu ödemenin bulunmadığı belirtilmişti.