Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın negatif faize geçme kararı almalarının ardından sert düştü ve Japonya tahvillerinin faizi rekor seviyelere geriledi. BOJ bugünkü toplantıda faizi eksi yüzde 0.1'e düşürdü.

BOJ'un bu kararı, Kuroda'nın göreve başladığı 2013 yılından bu yana en hızlı artışına yönelen yendeki ralliyi durdurdu. Japonya para birimi 16 önemli paranın tümü karşısında değer kaybetti. BOJ, iki gün süren ve bugün sona eren toplantısında, para tabanında yıllık 80 trilyon yen (675 milyar dolar) artışıa devam etme kararı aldı. Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistten yalnızca altını BOJ'un zaten rekor büyüklükte olan teşvik programını artırmasını bekliyordu. Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. ve UBS Group AG ekonomistleri, bu toplantıda faiz artırımına yüzde 30 olasılık veren bankalar arasındaydı.

Auckland'da ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, BOJ'un kararının açıklanmasından önce yaptığı değerlendirmede, "Yen 2016'nın ilk birkaç haftasında, Çin'in büyümesindeki yavaşlamaya ilişkin piyasada korkuların zirve yapması ile artan güvenli liman alımlarının desteği ile, değer kazandı," dedi ve "Bu korkuların azaldığını görüyoruz ve buna bağlı olarak yene yönelik güvenli liman alımlarının azalmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında yüzde 2.2 kadr değer kaybettikten sonra biraz toparlandı ve yüzde 1.7 kayıpla, Tokyo saati ile 12:46'da 120.89 seviyesine geldi. Japon para birimi euro karşısında yüzde 1.3 düşerek 1331.69 seviyesine indi.