Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) beklenmedik şekilde parasal teşvikleri atırması ve buna bağlı olarak küresel büyümeye yönelik para politikası desteğinin artacağına ilişkin iyimserliğin güçlenmesinin ardından, madencilik ve enerji hisselerinin öncülüğünde değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 8.14'te yüzde 1.3 yukarıda seyrediyordu ve haftayı yüzdce 0.2 kazançla geçmeye yöneldi. 19 sanayi grubunun tamamı, ham petrol fiyatlarının artması ve BOJ'un ekonomiye destek için negatif faize geçmesi ile birlikte yükselirken, enerji grubu çıkışını dördüncü güne taşıdı.

Hisse senetleri bu yıl, Çin'deki yavaşlama ve petroldeki çöküşün küresel büyümeye ilişkin kaygıları tetiklemesiyle birlikte oldukça sert dalgalandı. Bugünkü kazançlar, Stoxx Europe 600 Endeksi'te 2008'den bu yana görülen en büyük çaplı Ocak ayı düşüşünü bir miktar azalttı.

İsveç'ten telefon servis sağlayıcısı TeliaSonera AB, çeyrek dönemde karının tahminleri aşmasının ardından yüzde 3.5 değer kazandı. Telefonica SA, çalışanlarına erken emeklilik teklifi yapacağının açıklamasının ardından yüzde 2.5 yükseldi.