Canete: Doğu Akdeniz gazının Türkiye'den geçmesiyle oyun değişecek
Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, "Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek. Türkiye, bu bölgede enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta" dedi
Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, yakın zamanda enerji sektöründe büyük değişimlerin yaşanacağını belirterek, "Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek. Türkiye, bu bölgede enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta. Hem LNG alımı hem de boru hattı gazı için çok elverişli bir pozisyonda" dedi.
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısı sebebiyle İstanbul'a gelen Canete, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Toplantının her iki taraf için de çok önemli olduğuna dikkati çeken Canete, AB'nin bu tür yüksek düzeyli diyalogları sadece Norweç, Cezayir, Amerika ve son olarak da Türkiye ile başlattığını vurguladı.
Canete, toplantıda enerji ile alakalı tüm konuların tartışıldığını ve Türkiye'nin AB enerji arz güvenliğinin sağlanmasında çok güvenilir bir partner olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Türkiye ile ortak konularımız oldukça fazla. Güney Gaz Koridoru'nun geliştirilip tamamlanmasından, elektrik sistemlerinin birbirine bağlanmasına, doğalgazda altyapı çalışmaları ve enerji verimlililiğine kadar bir dizi ortak çalışmamız söz konusu olacak. Ayrıca, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin Enerji Faslı'nın açılması için de çalışmalarımız sürecek. Türkiye'de 2007'den bu yana çok fazla gelişme oldu. Gaz ve nükleer sektöründe hala yapılması gerekenler var, fakat şimdiye kadar gelinen aşama faslın açılması için çok yararlı bir noktada. Komisyon olarak politik problemler çözüldüğünde, Türkiye'nin Enerji Faslı'nın açılması için gerekli süreçleri sağlayacağız. Türkiye'de henüz yeni gelişen nükleer endüstrisinde de deneyimlerimizle ile iş birliğine hazırız. Bu bir ortaklık ve enerjinin her alanını kapsayacak."
"Türkiye teknoloji fonlarıyla da desteklenebilir"
AB'nin enerji projeleri için ayırdığı fonlardan Türkiye'nin de altyapı projelerinde yararlandığını ifade eden Canete, inovasyon ve teknoloji için ayrılan fonlarla da Türkiye'deki projelerin desteklenebileceğini dile getirdi.
Canete, söz konusu diyaloğun iş birliklerini tüm alanlarda gerçekleştirebilmek için başlatıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Yakın gelecekte sektörde çok büyük değişiklikler olacak. Doğu Akdeniz'deki keşifler büyük umutlar vaad ediyor. Bu kaynağın nasıl piyasalara ulaştırılacağı ile ilgili politik olarak bir karar alınması gerekiyor, ama şu bir gerçek ki artık yeni bir tedarik kaynağımız var. Gazın transferinde gerekli altyapı için birlikte çalışmalıyız. Türkiye, Azerbaycan ve büyük ihtimalle Türkmenistan'dan gelecek gaz için bir rota olacak, Rus gazını da zaten kullanıyor. Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek. Türkiye, bu bölgede enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta. Hem LNG alımı hem de boru hattı gazı için çok elverişli bir pozisyonda. Türkiye'de bir enerji merkezi oluşturulabilir ve Avrupa Komisyonu farklı merkezleri destekliyor, çünkü böylece rekabet artacak ve fiyatlar düşecek. Bunun için de Türkiye'de ilk olarak likiditeye ihtiyacımız var. Bu merkezi oluşturabilmek için AB Türkiye'nin enerji depolama kapasitesini arttırmasına da yardımcı olacak. Ekonomilerimizi birlikte geliştireceğiz."
"Dolayısıyla gaz tedarik güvenliği, iyi altyapı, piyasa rekabeti ve verimli bir enerji merkezi açısından Türkiye harika bir nokta" diyen Canete, AB'nin de bu kaynak çeşitliliği anlamında yeni bir LNG stratejisi geliştirdiğini ve ülkelerin temiz enerjiye geçişinde doğalgazın en temiz fosil kaynak olduğunu anlattı.
"İran Güney Gaz Koridoru'na bağlanabilir"
Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'da ekonomik gelişimin önünün açıldığını aktaran Canete, ülkenin dünyadaki en büyük enerji kaynağı tedarikçilerinden olacağının anımsattı. Canete, tedarikçilerin giderek arttığını vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde İran'ın Güney Gaz Koridoru'na bağlanmasını öngörüyoruz. Güney Gaz Koridoru sürekli geliştirilecek bir proje, yeni kaynakların eklenmesi ve yeni altyapı çalışmaları ile büyüyecek" diye konuştu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini'nin İran'a çok yüksel düzeyde resmi ziyaret organize edeceğini belirten Canete, "İran ile enerji dahil her alanda iyi bir ilişki geliştirmeliyiz" ifadesini kullandı.