KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Metaller ve petrol fiyatları, emtia üreticisi ülkelerin para birimleri ile birlikte, Çin'de imalat sanayi göstergesinin ekonomistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından düşerken, hisse senetleri değer kaybetti.

Çin hisse senetleri, resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin Ocak ayında üç yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, 2008'den bu yana en kötü aylık performasını daha da genişletti. Ham petrol bu yılın en uzun yükseliş dönemini sonlandırırken, bakır önceki iki haftanın kazançlarının bir kısmını geri verdi ve Güney Afrika randı gelişen ülke paralarındaki düşüşlere öncülük etti. Avrupa'da hisse senetleri değer kaybederken, ABD endeks vadelileri aşağı yönde hareket etti. Tüm dünyada tahvillere gelen alımlar, faizlerin yılın en düşük seviyelerine gerilemesine neden oldu.

Çin hisse senetleri, Ocak ayında yüzde 23 düşerken ve ülkede imalayt sektörü hükümetin aşırı kapasiteyi daraltmaya yönelik planları ile birlite zorluklarla karşılaşırken, zayıflayan yuan sermaye çıkışlarının artmasına neden oldu. Kayıpşar piyasaları Ocak ayının ilk yarısında sarstı, ancak daha sonra politik yapıcıların devreye girmesi, toplam piyasa değerinde 5 trilyon dolarlık erimeye yol açan satış dalgasının hafiflemesine neden oldu. Japonya Merkez Bankası Cuma günü, Avryupa Merkez Bankası'nın kredileri güçlendirmek için negatif faiz uygulamasına geçmesini takip etti.

Londra'da EFG Varlık Yönetimi araştırma müdürü Daniel Murray, "Çok küçük bir makro olay ya da veri beklentileri her iki yönde de etkileyebilir," dedi ve "Piyasalar destek için ne yana bakacaklarını bilmiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü yüzde 1.6 düşerek Londra saati ile 10:28'de varil başına 33.09 dolara geriledi ve dört günlük yükselişini durdurdu.

(14:10'da güncellendi)

Advertisement