Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin ekonomisinin kötüleşmekte olduğuna ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda petrolün yeniden düşmeye başlaması sonrası enerji sektörü ve ham madde hisselerine gelen satışların öncülüğünde değer kaybetti. Bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi son beş günde ilk kez aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 09:01'de 122.29 seviyesine indi. Endeks, tüm dünyada merkez bankalarının finans piyasalarına destekleyeceğine ilişkin iyimserlikle, Pazartesi günü itibariyle bu yılın en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi ve bu dört günlük süre boyunca yüzde 4.1 yükseldi. Ham petrol Pazartesi günü, Çin'de resmi imalat sanayi göstergesinin altı ay üst üste kötüleşme işaret ederek rekor kırmasının ardından sert düştü.

Sydney'de White Funds Management idari direktörü Angus Gluskie, "Temkinliliğin sürdüğü bir dönemdeyiz," dedi ve "Bu bir belirsizlik dönemi. Çin yatırımcılar için en büyük endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bunun daha büyük çaplı olumsuz etkileri olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, son dönemde piyasalarda görülen türbülansın ABD ekonomisi üzerinde etkilerinin karar almada etkili olacağını kaydetti ve bu değerlendirme, ABD hisse senetlerinin petroldeki düşüşün olumsuz etkilerini dengelemesini sağladı. Standard & Poor's 500 (S&P500) endeks vadeli kontratları Salı günü yüzde 0.4 geriledi.

Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde teşviği artırması ile son iki günde yüzde 5'ten fazla yükselmesinin ardından bugün yüzde 0.8 kaybetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 gerilerken, Yeni Zelanda gösterge endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, merkez bankası toplantısı öncesi yüzde 0.6 geri çekildi.