Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, para politikasını daha da gevşetip gevşetmeme karrı için, güçlenen işgücü piyasasının olumlu ve son dönemde küresel piyasalarda görülen türbülansın olumsuz etkilerini değerlendireceğini kaydederek, gösterge faizde değişikliğe gitmedi.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens ve kurulu, gösterge nakit faizi dokuzuncu ayda da değiştirmeyerek, ekonomistlerin ve piyasalarının beklentilerine paralel bir şekilde, rekor düşük seviye olan yüzde 2'de bıraktı. Stevens, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 ila yüzde 3 aralığındaki hedefi ile uyumu olacağı yolundaki önceki tahminini kaldırarak, "Tüketici fiyat endeflasyonu muhtemelen önümüzdeki bir ila iki yıllık dönemde düşük kalacak" dedi.

Stevens, açıklamasında, "Önümüzdeki dönemde, yeni bilgiler, kurula, işgücü piyasasındaki iyileşmenin devam edip etmeyeceği ve son finansal türbülansın zayıf küresel ve iç talebi kötüleştirip kötüleştirmeyeceğini değerlendirmelerine imkan tanımalı" dedi ve "Devam eden düşük enflasyon daha gevşek politika için alan yaratabilir ve bu durum talebe destek sağlama konusunda yardımcı olmalı" şeklinde konuştu.

Avustralyalı politika yapıcılar, madencilik dışındaki endüstriyi güçlendirmek için, 2011 yılının sonundan bu yana borçlanma maliyetlerini 2.75 yüzde puanı düşürdü. Parasal gevşeme işletme yatırımlarında merkez bankasının istediği artışı sağlayamadı, ancak konut inşaatları hızla arttı ve işsizlik oranı düştü.