Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'te güncellendi)

Hisse senetleri, Avrupa şirketlerinin hayalkırıklığı yaratan kar rakamlarının, küresel ekonominn yavaşlamakta olduğuna ilişkin yatırımcı endişelerini derinleştirmesi ile birlikte değer kaybetti. Petrol bu haftaki sert düşüşünü daha da derinleştirdi ve euro ve yen güç kazandı.

BP Plc, çeyrek dönem karının yüzde 91 düşmesi ile Avrupa'da en çok kaybedenler arasında yer alırken, UBP Group AG, vergi öncesi karının tahminlerin gerisinde kalmasının ardından değer yitirdi. Rus rublesi ve Malezya ringgiti, petrol fiyatlarının yüzde 3.9 kadar düşmesinin ardından yüksek faizli paralardaki düşüşlere öncülük etti. Standard & Poor’s 500 endeks vadeli kontratları düşerken, ülke tahvilleri değer kazandı ve bunun sonucu Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine hareketlendi.

Avrupa şirketlerinin kar rakamları, 2016 yılında küresel finans piyasalarında sarsıntı yaratan Çin ekonomisinin yavaşlaması ve petroldeki sert düşüş gibi endişelere katkıda bulundu. Enerji fiyatları, ABD'de artmakta olan petrol stoklarının küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri güçlendirmesi ile düşerken, Citigroup Ekonomik Sürpriz Endeksi, G-10 ülkelerinin ekonomik verilerinin Mayıs 2013'ten bu yana tahminlerden en fazla sapmayı gösterdiğini işaret etti.

Senatör Ted Cruz, Iowa'da Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde milyarder Donald Trump ve Florida senatörü Marco Rubio'yu geçerek sürpriz yaparken, Demokrat Hillary Clinton, Iowa Demokat Aparti ön seçimlerini kazandı.

Londra'da Seven Investment Management kurucularından Justin Urquhart Stewart, "İnsanlar göremediklerinden dolayı huzursuz ve şu sıralar küresel büyümenin nereden geleceğini göremiyorlar," dedi ve "Bu gibi piyasalarda, ABD seçimlerine ilişkin en ufak bir belirsizlik tedirginliği artıracaktır. Yatırımcıların en son istediği arka plandan gelen gürültünün artması" şeklinde görüş belirtti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 12:12'de yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.4 düşerek varil başına 30.54 doalra geriledi.

(15:40'te güncellendi)