Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası, hükümetin bu ay açıklayacağı bütçenin detaylarını beklemesi ile birlikte, Çin kaynaklı piyasa türbülansından etkilenen para birimini korumak amacıyla, bugünkü toplantısında faiz değiştirmeyerek ikinci ay üst üste hareketsiz kaldı.

Başkan Raghuram Rajan, Hindistan Merkez Bankası'nın Salı günü Mumbai'de yaptığı açıklamaya göre, gösterge repo faizini değiştirmeyerek yüzde 6.75'te bıraktı. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin 42'si tarafından doğru tahmin edildi. İki katılımcı çeyrek puanlık indirim bekliyordu.

Rajan, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası, bu toplantıda gösterge faizi değiştirmese bile, enflasyondaki gelişmeye ilişkin verileri beklerken, genişlemeci olarak kalmaya devam ediyor" dedi ve "Harcamaları kontrol ederken büyümeyi destekleyecek bütçedeki yapısal reformlar,parapolitiksının büyümeyi desteklemesi için daha fazla alan yaratacak ve enflasyonun Mart 2017'de yüzde 5 hedefini tutturmasını sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Rajan, para birimi rupiyi rekor düşük seviyeye iten hisse sendi satış dalgası ile büyüme konusunda karışık sinyaller yollayan ekonomi arasında sıkışmış durumda, Petrol fyatlarındaki düşüş merkez bankası başkanına, Endonezya ve Japonya gibi daha da gevşeme konusunda olanak sağlarken, düşük faizler, hükümetin bütçe açığını daraltma kosnusundaki taahhüdünü tutmaması durumunda, enflasyon hedefine ulaşılmasını zorlaştırabilir.