Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

Gelişen piyasa hisseleri, petroldeki düşüş ve küresel ekonomideki büyümeye dair kaygılarla birlikte enerji hisselerinin değer kaybetmesi sonucu, beş günde ilk kez düşüşe yöneldi. Malezya ringgiti gelişen piyasa para birimlerinin düşüşüne öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi,  değer kaybeden iki hisse karşılığı bir hissenin değer kazanması ile birlikte, son bir haftada en sert düşüşünü yaşadı.Çin'in en büyük petrol üreticileri PetroChine Co ve Cnooc Ltd, Hong Kong'da düşüşünü ikinci güne taşıdı. Malezya ringgiti, İsviçre'li yetkililerin Malezya'nın kamuya ait yatırım şirketinden manüplatif fon çıkışı ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıklamasının ardından, değer kaybetti. Şanghay Birleşik Endeksi, gelecek hafta başlayacak tatilden önce merkez bankasının piyasaya para sürmesinin ardından yükseldi.

Petrol fiyatları, Amerikan petrol stoklarının artacağı tahmini ile geçen haftaki rallisini sildi. Gelişen ülke Borsaları, Japon'ya'dan Avrupa'ya kadar tüm küresel merkez bankalarının " büyümeyi hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" tavrının getirdiği rahatlıkla Ekim'den bu yana yaşadığı en büyük dört günlük kazancını azalttı. Hindistan merkez bankası  Bloomberg anketine katılan ekonomistlerinin çoğunun beklediği gibi 2015'te dört kez düşürmesinin ardından bu yılın ilk politika toplantısında gösterge faizini sabit tuttu.

Manila'da Rizal Commercial Banking Corp'dan Rafael Palma Gil, "Piyasalar hâla volatil durumda. Merkez bankaları nispeten daha uzlaştırıcı iken bu duruş Çin'deki zayıflık devam ettikçe küresel ekonomik yavaşlamayla ilgilil kaygıyı yok etmez" dedi.