Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P'ye göre, Shell'de harcamaların kısılması ve maliyetlerdeki düşüş petrol fiyatlarındaki düşüşü karşılamıyor.

Royal Dutch Shell Plc'nin kredi notu, Standard & Poor’s şirketi araştırma kapsamına aldığı 1990'dan bu yana en düşük seviyeye indirildi. Muhtemelen, önümüzdeki haftalarda Avrupa'daki diğer büyük petrol ve gaz şirketleri de Shell ile aynı kaderi paylaşacak.

Piyasa değerine göre dünyanın üçüncü en büyük petrol üretim şirketi olan Shell'in uzun vadeli kredi notu 1 basamak düşürülerek A+'ya geriledi. A+, AA-'den itibaren yatırım yapılabilir seviyedeki 5. en yüksek not. Shell'in kredi notu olası bir indirim için negatif izlemede kalmaya devam ediyor. S&P ayrıca, BP Plc, Eni SpA, Repsol SA, Statoil ASA ve Total SA'nın kredi notlarını da negatif izlemeye aldı.

S&P raporunda, "Sektör düşük fiyatlara adapte olacağından, önümüzdeki 2-3 yıl boyunca bir çok petrol ve gaz şirketinin mevcut ve gelecek borç göstergelerinin derecelendirme rehberimizdeki göstergelerin altında kalmasını bekliyoruz" denildi.

Petrol üreticileri petrol fiyatları düşmeye başladığından bu yana 1.7 trilyon dolar değer kaybetti. Nakit akımı etkilenen şirketler 240,000'den fazla çalışanı işten çıkardı.