Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "İhtiyaç olursa spekülatörlere karşı et ithalatı yapabiliriz" dedi.

Bakan Çelik, "Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle et fiyatlarında artış yaşandığı iddia ediliyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Böyle bir artış yok. Son 1 ay içinde bir artış söz konusu. Et fiyatları ile ilgili birinci hedefimiz hayvan sayısını artırmak. Bu dönemde bununla ilgili çok yaygın ve yoğun çaba içinde olacağız. Etin varlığı süt ile de bağlantılı. Hayvancılığın desteklenmesiyle ilgili şu anda geldiğimiz son noktada, 2016 yılı içinde hayvancılık desteklerimiz devreye girmiş olacak. Ağırlıklı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinin damızlık üretimiyle ilgili çok yaygın bir çalışmayı bu dönem içinde artırarak gerçekleştireceğiz."

Orta vadede hayvan varlığında bekledikleri sayıya ulaşma çabasında olacaklarını anlatan Çelik, kısa vadede ise spekülatörlere yol açılmaması adına bazı tedbirler alabileceklerine işaret etti.

Bu konuda üreticilerin endişelenmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Üreticilerimizin karkas olarak, et maliyetlerinin ne olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla onları zarara uğratacak, 'Nerden besici oldum' dedirtecek bir uygulama içinde olmayız. Rahat olsunlar. Ortada (yapılanlar) spekülasyona yönelik ise elimizi güçlendirecek argümanları elimizde tutacağımızı da herkesin bilmesini istiyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik, ihtiyaç olduğunda spekülatif hareketlere karşı et ithalatını gerçekleştirme imkanları olduğunu kaydederek, "Ama bu bizim önceliğimiz ve arzu ettiğimiz bir şey değildir. Bununla ilgili Bakanlar Kurulunda dün yanılmıyorsam imzalandı. Bu ithal edeceğiz anlamına gelmez ama her an da ithal edebiliriz anlamı taşıdığını belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, Türkiye'de şu an itibarıyla hayvan varlığı konusunda negatif bir seyrin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

AA