Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, petroldeki düşüşün derinleşmesi ve yatırımcıların dikkatlerini içinde BP Plc ve UBS Group AG'nin de olduğu şirket kârlarına çevirmeleri ile düştü.

Enerji hisseleri, madencilik ve bankacılık hisseleri bugün, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin düşüşüne öncülük etti. BP, dördüncü çeyrek kârının beklentilerin çok altında kalarak yüzde 91 düşmesiyle yüzde 5.9 değer kaybetti. UBS, yatırım bankacılığındaki vergi öncesi kârının beklenilenden az olmasıyla yüzde 4.7 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 8.20'de yüzde 0.6 düştü. Gösterge endeks, Çin'deki yavaşlama ve petroldeki sert düşüş ortamında, finansal krizden bu yana en kötü yıl başlangıcını yaptı. Küresel merkez bankalarının ekonomiye destek olacağına ilişkin iyimserliğin ay sonuna doğru satışların hafiflemesine neden olurken, küresel büyüme ile ilgili kaygılar geri döndü.

Yatırımcılara göre bu hafta yaklaşık 90 firma kâr açıklayacak. Analistler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki şirketlerin karının geçen yıl yüzde 0.7 büyüdüğünü ve 2016'da ise yüzde 3.9 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Alfa Laval AB, dördüncü çeyrekteki vergi öncesi kârının amnalistlerin tahminlerinin altında kalmasıyla yüzde 9 düştü. Infineon Technologies AG, dördüncü çeyrekteki işletme gelirinin düşmesiyle yüzde 4.8 değer kaybetti.

Danske Bank A/S hisse geri alım planının önceki programdakinin yaklaşık iki katı olduğunu açıklamasının ardından yüzde 3.7 değer kazandı. Raiffeisen Bank International AG yıllık kârının önceki tahminlerinin üzerinde olduğunu açıklamasından sonra yüzde 10 yükseldi. Ocado Group Plc yıllık kârının tahminlerine uygun olduğunu ve orta vadede uluslararası anlaşmalar imzalayacaklarını raporlamasının ardından yüzde 7 değerlendi.