Yen "BOJ"a rağmen güvenli liman olmaya devam ediyor
Japonya Yeni, merkez bankasının negatif faiz açıklamasıyla tetiklenen satış dalgasına rağmen petrol ve hisse senetlerindeki geri çekilmenin etkisiyle güvenli liman olmaya devam ediyor
Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından tetiklenen yen satış dalgasının sürdürebilirliği, Japonya parasının petrol ve hisse senetlerindeki geri çekilmenin güçlendirdiği güvenli varlık talebinin etkisiden kaynaklı, çoğu önemli para karşısında değer kazanmasıyla, zor görünüyor.
Avustralya Doları, Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) faizleri rekor düşük seviyede tutması ve küresel kargaşayı tartarak gelecekte para politikasında genişlemeye gidip gitmeyeceği kararını vereceğini açıklaması ardından altı günden bu yana ilk defa düştü. Yeni Zelanda Doları değer kaybetti ve Güney Afrika Randı iki haftanın en sert düşüşüne yöneldi. Avrupa hisse senetleri değer kaybederken vadeli kontratların, ABD piyasaları açılmasıyla değer kaybının süreceği sinyalini vermesi yen talebini artırıyor.
Londra'da Commonwealth Bank of Avustralya döviz stratejisti Peter Dragicevich, “İnsanlar, BOJ'dan gelen Cuma günkü hamleyi sindirdi ve yavaş yavaş politika değişikliklerinin kademeli olduğu ve finansal piyasalardaki volatilite gö önünde alındığında, yende sürdürülebilir zayıflığa varmaması gerektiği görüşünü benimsemeye başladı” dedi.
BOJ'un negatif faiz uygulamasını benimsemesiyle, 29 Ocak'ta yılın en sert kaybını vermesine karşın, yen'in güvenli liman tekrar gündeme geliyor. Japonya'nın cari fazla veriyor olması yenin cazibesini artırırken Avustralya ve Yeni Zelanda Dolarları, Çin tarafından tetiklenen küresel kargaşadan olumsuz etkileniyor.