KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki üst düzey Fed yetkilisi, politika yapıcıların gelecek ayki toplantısında tekrar faiz artırımına ilişkin karar verirken sıkı finansal koşulları dikkate alması gerektiğini ifade etti.

Fed Guvernörü Lael Brainard Çarşamba günü Wall Street Journal ile gerçekleştirdiği bir mülakatta, “Yakın zamandaki gelişmeler, izleyerek bekleme halinde kalmayı gerektiriyor” dedi. New York Fed Başkanı William Dudley ise Market News International ile gerçekleştirilen bir mülakatta finansal koşulların, Aralık ayına göre “dikkate değer ölçüde daha sıkı” olduğunu, ve Mart'a kadar bu şekilde kalmaya devam etmesi durumunda, para politikasına ilişkin karar verirken, bunu dikkate almak zorunda olduklarını ifade etti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Aralık ayında faizleri 2006 yılından beri ilk kez artırırken, borçlanma maliyetlerini bu yıl yüzde 1 oranında yükseltmek istediğinin sinyalini vermesinin ardından, geçtiğimiz hafta politika yapıcıların değerlendirmelerinde değişikliğe gitmelerine ilişkin bir beklenti gündeme geldi. FOMC, gösterge federal fonlama oranını değiştirmedi ve finansal piyasa çalkantısının etkilerini ve büyüme üzerindeki küresek riskleri “yakından izlediklerini” belirtti.

FOMC'de oy hakkı bulunan Dudley piyasalarda kötüleşme olduğunu ve politika yapıcıların bu durumun ABD'de büyüme görünümünü değiştirebileceğini kabullendiğini söyledi. İleriye dönük büyüme görünümünün risk altında olduğunu belirten Dudley "yine de şu ana kadar gördüklerimizden kesin bir sonuca varmak için henüz çok erken" yorumunu yaptı.

Advertisement